ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οι 12 διαφορετικές μου ταυτότητες ως μυστικός πράκτορας του FBI»

Ο Μάρκ Ρούσκιν έκανε εμπόριο ηρωίνης, μετέφερε κλεμμένα κοσμήματα, συμμετείχε στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος – και παρ’ όλα αυτά δούλευε για τους «καλούς» τύπους.

Ως μυστικός πράκτορας του FBI, ο 63χρονος σήμερα Ρούσκιν, διατήρησε περίπου 12 διαφορετικές ταυτότητες, συνήθως υποδυόταν τον τζογαδόρο. Η διπλή και πολλές φορές τριπλή ζωή του αποκαλύπτεται στο απομνημόνευμά του «The Pretender» (O Δόλιος).

Όπως αναφέρει το New York Post, την εποχή εκείνη έκανε την πρακτική του άσκηση στο ποινικό δίκαιο. Κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων του ως αστυνομικός, ο Ρούσκιν ανησυχούσε συχνά για τη ζωή του. Όπως λέει: «Έβγαινα με έτοιμους τύπους που σκότωναν τους μυστικούς πράκτορες».

Μεταξύ των τρομακτικών τύπων που συναναστρεφόταν ήταν και ο Μαχμούντ, ένας βίαιος άνδρας από τη Μέση Ανατολή ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολούνταν με άδειες οδήγησης, κάρτες κοινωνικής ασφάλισης και πινακίδες που αποκτούνταν μέσω διεφθαρμένων υπαλλήλων που εργάζονταν σε κυβερνητικά γραφεία στο Μανχάταν, το Γιόνκερς και το Μπρονξ.

O Ρούσκιν συστήθηκε στον Μαχμούντ, που ήταν ένας γκάνγκστερ με αλογοουρά και ένα σκοτεινό παρελθόν στο Μαϊάμι ως Άλεξ Περέζ και αφού κατάφερε να του βγάλει άδεια οδήγησης για ένα πρωτοκλασάτο αυτοκίνητο κέρδισε την εμπιστοσύνη του.

Κατάφερε να φέρει πολλούς μυστικούς πράκτορες στο ταξιδιωτικό γραφείο του Μαχμούντ. Εκείνο υποδύθηκαν τους βαρόνους ναρκωτικών, τους δολοφόνους έδωσαν χιλιάδες δολάρια για τις νέες τους ταυτότητες προσπαθώντας να συγκεντρώσουν στοιχεία. Ως Άλεξ, ο Ρούσκιν γνωρίστηκε με άλλους πωλητές πλαστών εγγράφων. Οι συναντήσεις συνήθως εξελίσσονταν ήρεμα εκτός από μία κατά την οποία ένας νεόφερτος πράκτορας του FBI ξέχασε το μυστικό όνομα του Ρούσκιν. Ο Μαχμούντ, που συνοδευόταν από τους σωματοφύλακές του άρχισε να έχει υποψίες. Έτρεξε θυμωμένος και άρχισε να τους δίνει εντολές στα αραβικά.

Ο Ρούσκιν φοβήθηκε ότι ο Μαχμούντ είπε στους σωματοφύλακές του να κλείσουν τις μπροστινές πόρτες και να τους περικυκλώσουν με ένα φορτηγάκι για να τους σκοτώσουν και απομακρύνουν τα πτώματά τους από την πίσω πόρτα.

Τελικά ο Μαχμούντ και 49 άλλοι ακόμα συνελήφθησαν. Όλοι κρίθηκαν ένοχοι. Ανάμεσα στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ήταν η απάτη, η πλαστογραφία και η δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ηλικία 58 ετών, έναν χρόνο μετά την υποχρεωτική του συνταξιοδότηση ο Ρούσκιν εγκατέλειψε το FBI. «Αν είχα αυτή την επιλογή θα συνέχιζα τις συναντήσεις μου ως μυστικός πράκτορας», λέει.