Με πλούσιο πρόγραμμα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεκίνησε το Σάββατο που μας πέρασε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Στη φετινή διοργάνωση διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οι οικογενειακές σχέσεις, ο θάνατος, η φιλία, το φυσικό και σχολικό περιβάλλον, η παγκοσμιοποίηση, η οικολογία και η ανοχή στην διαφορετικότητα. Το φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του τον Πύργο αλλά εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται παράλληλα σε Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: το bulling (σχολικός εκφοβισμός), οι κίνδυνοι του διαδικτύου που αντιμετωπίζουν ανενημέρωτοι έφηβοι (θέμα που απασχολεί σήμερα πολύ τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς), η παγκοσμιοποίηση, η βίαιη «ισοπέδωση» μικρών επιχειρήσεων από κολοσσούς, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος. Αλλά και ο θάνατος γονιού ή και παιδιού ακόμα, η παιδική φτώχεια, ακόμα και το θέμα-ταμπού του βιασμού νεαρών κοριτσιών. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού.
Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, η πρωτεύουσα της Ηλείας μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι, καθώς δίνεται η μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.
ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
13 ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, 16 ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες 16 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.
Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν 7 ταινίες μεγάλου μήκους και 16 μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).
Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
-Η σουηδική ταινία «Flocking» της Beata Gardeler, υποψήφια για το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου της Σουηδίας, εστιάζει στο ακανθώδες θέμα του βιασμού μιας έφηβης από συμμαθητή της.
-Η ταινία «Aniki Bobo» του μεγάλου πορτογάλου δημιουργού Μανοέλ ντε Ολιβέιρα προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Πρόκειται για την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη (πριν ακόμα από τον ιταλικό νεορεαλισμό στον κινηματογράφο), το 1942. Το φιλμ απεικονίζει τη ζωή και τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Πόρτο, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του και στην Πορτογαλία την εξουσία έχει το φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ. Η ταινία είναι επικεντρωμένη σ’ ένα ντροπαλό αγόρι που είναι ερωτευμένο με μια συμμαθήτριά του.
-Στην Camera Zizanio επιστρέφει φέτος με δύο ταινίες του ο 7χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του.
-Ο Inaki Lamua και η Marina Munoz Fortuny από τη Βαρκελώνη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τον Πύργο. Ήρθαν πολύ μικροί στο Φεστιβάλ, αγάπησαν τον Πύργο και την Ελλάδα. Kαι δεδομένου πως έμαθαν πλέον καλά τα ελληνικά, το φεστιβάλ τους τιμά φέτος: Θα παρουσιάσουν μέρος των τελετών έναρξης και λήξης.
15η CΑΜΕRA ZIZANIO 2015
Δημοφιλής θεσμός, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 15η διοργάνωσή της θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σε αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία συντελεστών από τα εξωτερικό.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν 110 ταινίες -ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον. Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project που αφορά ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση YOUNG DOGS (Γερμανία) και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (Ελλάδα). Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
-«6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση»
-«Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος»,
-«Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation»,
-«Zoom in European Children’s Film»: Σαράντα έξι ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων. Ο πόλεμος και η προσφυγιά, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και οι θρησκευτικές διαφορές, το χάσμα των γενεών και η διαφορετικότητα.
-Βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη Παπαδόπουλο
SCHOOL CINEMA
Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.
Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου λίγο πριν την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ, 10-16/12)
Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42).
Εκτός από τις προβολές που θα γίνουν για το κοινό τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα γίνονται και προβολές για σχολεία στις 9 και στις 11 το πρωί. Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: [email protected] , τηλ. 210/8664030 και 210/8664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.
Πηγή: euronews