ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικές: Νέο τύπο εξετάσεων για τις σχολές υψηλής ζήτησης σκέφτεται ο Γαβρόγλου

Το ενδεχόμενο να εφαρμόζεται «ένα είδος εξετάσεων» για σχολές με υψηλή ζήτηση, όπως η Ιατρική, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μία ημέρα μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των Πανελλαδικών.

«H Παιδεία αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» σημειώνοντας πως «στόχος σε βάθος τριετίας είναι η αναμόρφωση του Λυκείου, εκκινώντας από τη Β’ και Γ’ τάξη, όπου μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα θα παρέχεται ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα ανοίγει χωρίς εξετάσεις την πόρτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε διετείς δομές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -τα οποία αναβαθμίζονται- όπου θα λαμβάνουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Στο αναμορφωμένο Λύκειο, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα, ώστε να παρέχεται ουσιαστική μόρφωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για 14ετή υποχρεωτική μόρφωση, αλλά διευκρίνισε πως θα δοθεί ελευθερία στους γονείς να αποφασίζουν εάν θα στείλουν το 4χρονο παιδί τους μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή με τα παιδιά του βρεφονηπιακού.

Σημείωσε παράλληλα ότι από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζονται τα 840 ολιγοθέσια σχολεία και μετατρέπονται σε ολοήμερα με προσλήψεις προσωπικού.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι σε βάθος τριετίας θα γίνουν τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς για μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών σε αναγνώριση της προσφοράς και της προϋπηρεσίας τους σε αντίθεση με τους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων τις προσλήψεις θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη συζήτηση». Όπως είπε, θα προβλέπεται «στο μνημόνιο η ανάγκη για προσλήψεις» ενώ δεν υπάρχει ζήτημα με το όριο των προσλήψεων.

Για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει θέμα «ξηλώματος» του νόμου που ψήφισε ο Ν.Φίλης και πως συζητούνται κάποιες πτυχές του νόμου. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω» καθώς θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει λόγο στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών ικανοτήτων ενός εκπαιδευτικού, εάν τίθεται τέτοιο θέμα από τους σχολάρχες για την απόλυσή του.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσδιορίζεται η νέα διαδικασία επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης.