ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: «Επενδύσεις μόνο με πολιτική σταθερότητα!»

«H βιομηχανία έχει υποβαθμιστεί με δική μας ευθύνη και ευθύνη των κυβερνώντων για πολλά χρόνια» υποστήριξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου.

Οπως είπε κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του ΣΕΒ για τη βιομηχανία, «τα 6-7 χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές. Η ανταγωνιστικότητα έχει μειωθεί παρά τα συνεχή Μνημόνια για μείωση του εργατικού κόστους ή άλλες κατηγορίες κόστους. Εχουμε υστερήσει έναντι των ανταγωνιστριών χωρών της Ε.Ε. με βάση το ύψος των φόρων, το ενεργειακό κόστος και το κόστος του χρήματος, που έχει φτάσει αλλού στο μηδέν, όταν οι καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 5%. Οταν αυτά τα πράγματα εξομαλυνθούν, οι επενδυτές είναι εδώ και θα έρθουν».

Κατά τον κ. Μυτιληναίο, για να δούμε πραγματικές επενδύσεις, μακροπρόθεσμες, πρέπει να δούμε πολιτική σταθερότητα. Οπως είπε, «είναι ευθεία η συνάρτηση της πολιτικής σταθερότητας με τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη».

«Φοβερά λάθη» 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «παρά τα φοβερά λάθη του 2015, που μας έστειλαν πολύ πίσω, υπάρχει στροφή στον ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση. Ελπίζω αυτή η στροφή να έχει διάρκεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Η πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων σκόνταψε για λόγους δυσπιστίας του πολιτικού κόσμου και αναξιοπιστίας της Δημόσιας Διοίκησης. Και γι’ αυτό μας πήραν χαμπάρι οι ξένοι και μας επέβαλαν τους «κόφτες». Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν, γιατί είναι γρήγορος τρόπος επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εξάλλου, έως τη Δευτέρα εισάγεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως προανήγγειλε, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΕΒ, ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον νέο αναπτυξιακό νόμο μία από τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, σημειώνοντας ότι ο νόμος αλλάζει εντελώς τη αναπτυξιακή φιλοσοφία, καταργώντας τις οριζόντιες επιδοτήσεις. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη με αυτά τα επιτόκια.