ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την Apple η ΕΕ στοχοποιεί ευρωπαϊκές εταιρίες – Ερώτηση Κούλογλου για τις πολυεθνικές που φοροδιαφεύγουν

Η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει τα αυστηρά μέτρα και κυρώσεις για ευνοϊκές συμφωνίες που έχουν συνάψει πολυεθνικές εταιρίες με τις αρχές για τα φορολογικά τους (sweetheart tax deals), αφού απαίτησε από την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ, τονίζουν αξιωματούχοι και ειδικοί σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενδέχεται αυτή τη φορά να στρέψει τα πυρά προς ευρωπαϊκές εταιρίες έπειτα από μια σειρά ερευνών κατά αμερικανικών κολοσσών και από την απόφαση κατά της Apple που εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαταγή της Κομισιόν να καταβάλει η Apple δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιρλανδία, ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ 38 αποφάσεων της Βεστάγκερ από το 2013, οπότε η Επιτροπή άρχισε να ερευνά περίπου 1.000 εταιρίες σε 23 ευρωπαϊκά κράτη.

Άλλη μία αμερικανική πολυεθνική, η αλυσίδα Starbucks, έχει απαιτηθεί να πληρώσει μέχρι και 30 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, ενώ μια μονάδα της ιταλικής Fiat πρέπει να καταβάλει αντίστοιχο ποσό στο Λουξεμβούργο. Σε ξεχωριστή υπόθεση που αφορά σε 35 εταιρίες στο Βέλγιο, κάποιες από αυτές επίσης είναι αμερικανικές.

Επιπλέον, εκκρεμούν οι αποφάσεις για δύο ακόμη αμερικανικές πολυεθνικές, της Amazon και της McDonald’s, και οι δύο στο Λουξεμβούργο. Η Κομισιόν δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα λάβει αποφάσεις.

Το πρακτορείο τονίζει ότι πηγές που εμπλέκονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, θεωρούν ότι η Κομισιόν από εδώ και πέρα μπορεί να επιλέξει κάποια ευρωπαϊκή εταιρία.

«Είναι σχετικά προφανές ότι η Κομισιόν δεν θα μπορέσει να ερευνήσει 1.000 φορολογικές αποφάσεις. Θα »κυνηγήσει» μόνο εμφανείς παραβιάσεις», ανέφερε ο Georg Berrisch του δικηγορικού γραφείου Baker Botts, κάνοντας λόγο για τις αποδείξεις που έχει η Επιτροπή από δεδομένα που διέρρευσαν το 2014 από το Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να επιλέξει ορισμένες υποθέσεις, ίσως να ερευνήσει ευρωπαϊκές εταιρίες. Τα Luxleaks ανέφεραν ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν συμφωνίες με το Λουξεμβούργο», πρόσθεσε ο νομικός.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές το πόσες εταιρίες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να επιστρέψουν φόρους τελικά. Δεδομένων των περιορισμένων πόρων, τόνισαν αξιωματούχοι και παρατηρητές, η διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν ενδέχεται να εστιάσει σε σχετικά μικρό αριθμό εταιριών, με την προσδοκία ότι η επιτυχία της –κάτι που θα δοκιμαστεί στο δικαστήριο- μπορεί να αποτρέψει άλλες εταιρίες από παρόμοιες πρακτικές.

kouloglouΕρώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τις πολυεθνικές που φοροαποφεύγουν

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ιρλανδικό δημόσιο, κρίνοντας τις φοροαπαλλαγές της εταιρείας στην Ιρλανδία ως «παράνομες».

Ο ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν εάν εξετάζει την εφαρμογή

1) ενός κοινοτικού φορολογικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται σφάλματα ή κενά των εθνικών νομοθεσιών και αποκτούν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε κράτη-μέλη και

2) μιας κοινοτικής φορολογίας επί των κερδών των πολυεθνικών προτού αυτά εξέλθουν της ΕΕ.

Καλεί επίσης την Κομισιόν να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να προτείνει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν από κοινού τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ε.Ε.

To πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης

Χθες η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία. Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει – μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη χαμηλό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει.

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της «έχει υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες».

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να προτείνει ένα κοινοτικό φορολογικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται σφάλματα ή κενά των εθνικών νομοθεσιών και αποκτούν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε διάφορα Κράτη Μέλη;

2.Είναι στα πλάνα της Επιτροπής η εφαρμογή μια κοινοτικής φορολογίας, η οποία θα επιβάλει φόρο επί των κερδών πριν τα κέρδη των πολυεθνικών εξέλθουν της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

3.Με ποιο τρόπο σκοπεύει να προτείνει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν από κοινού τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση;