Επιχειρήσεις οδηγούνται σε ασφυξία λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών
Μείωση πωλήσεων κατά 10% τον Ιανουάριο και κάμψη 15% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Εντονη ανησυχία για την απότομη κάμψη της κατανάλωσης, ακόμη και στα πλέον βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα και το ψωμί, εκφράζει ανοικτά ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. «Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωσης 5% έως και 7% σε αυτά τα δύο προϊόντα, κάτι που είχαμε να το δούμε χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Εντονη ανησυχία για την απότομη κάμψη της κατανάλωσης, ακόμη και στα πλέον βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα και το ψωμί, εκφράζει ανοιχτά ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. «Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωσης 5% έως και 7% σε αυτά τα δύο προϊόντα, κάτι που είχαμε να το δούμε χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι λίγο μετά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, που διαδέχθηκε τον κ. Καλούση στο βήμα, δήλωσε ότι περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου.
Πρόσφατα είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία που έδειχναν καθίζηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του χρόνου έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου: μείωση των πωλήσεων κατά 10% τον Ιανουάριο, συγκυριακή αύξηση κατά 2,9% τον Φεβρουάριο και κάμψη 15% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης καθιστά ακόμη πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο το έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ο κλάδος και εν γένει οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Πολλοί δεν κοιμούνται το βράδυ λόγω της συσσώρευσης των επισφαλειών», πρόσθεσε ο κ. Καλούσης. Ο ίδιος επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών λόγω της συνέχισης των capital controls, της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του εξαιρετικά ασταθούς, όπως το χαρακτήρισε, περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ τόνισε την ανάγκη νέων επενδύσεων, για τις οποίες όμως απαιτείται ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό και διοικητικό πλαίσιο. «Πρέπει να αρχίσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας», κατέληξε.
Στην ανάγκη αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών αλλά και της μείωσης των φόρων και του μη μισθολογικού κόστους αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος και ενώ η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αιχμή της ΔΕΗ, τόνισε: «Πρέπει χωρίς δισταγμούς να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».
από kathimerini