ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαυρογυαλούροι στην Παιδεία

Της Νιόβης Παυλίδου

Οι πολυδιαφημισμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού άρχισαν από το Υπουργείο Παιδείας. Βολική επιλογή. Μας τραβάνε από το αυτί στα οικονομικά υπουργεία, να μην κάνουμε ρελάνς εκεί που μπορούμε; Η παιδεία βρίσκεται εκτός σφικτής επιτροπείας, ας ανακοινώσουμε ένα «Θεσσαλονίκειο» πρόγραμμα. Όλο και κάποιοι θα τσιμπίσουν.Άμα δεν τόχεις όμως, δεν γίνεται τίποτα. Χιλιοαπαγγελθείσες αλλαγές, χιλιοζεσταμένες προτάσεις, ιδεοληπτικές εμμονές. Ακούστηκαν ιαχές ευφορίας από τα πλήθη και δεν το καταλάβαμε;
Καμία αναφορά στις διεθνείς τάσεις για την εκπαίδευση και έρευνα, καμία αναφορά σε στόχους και χρονοδιαγράμματα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καμία νύξη για την εξασφάλιση διαφάνειας, πιστοποίησης ποιότητας, σύνδεση της παιδείας με τις επαγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων. Μια από τα ίδια. Εκθέσεις ιδεών με άρωμα παρελθόντος, εικόνες μιας παιδείας που στον 21ο αιώνα αναφέρεται με χαρά σε ουρές συσσιτίων. Αλήθεια, οι πανελλήνιες πόσες φορές καταργήθηκαν; Καλές οι υποσχέσεις για ολοήμερα και νηπιαγωγεία. Πόσο κοστίζουν; Αντέχουμε; Προνήπια έχουμε; Ή θα τα ψάχνουν οι πρεσβείες στο εξωτερικό; γιατί εκεί βρίσκονται οι νέοι μας. Και εκείνο το ανέκδοτο των δυο ΤΕΙ που ξαφνικά, κατόπιν πρωθυπουργικής έμπνευσης, φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο; Και η υπογραφή των πενταετών διπλωμάτων σε Μάστερ, με απλή πρωθυπουργική απόφαση; Μείναμε άφωνοι!
Μην ταλαιπωρούμε την παιδεία, τους νέους, τις οικογένειες. Αν δεν καλοσχεδιάσουμε κάτι, ας λείπουν οι εξαγγελίες. Σχεδόν τίποτα από όσα ακούσαμε δεν μπορεί να υλοποιηθεί στον ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης, τίποτα δεν θυμίζει στρατηγικό σχεδιασμό για μια χώρα που παλεύει να ανακάμψει οικονομικά, τίποτα δεν αναφέρεται σε τάσεις του ενιαίου ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου. Μέσα σε μια διετία έχει αλλάξει τόσες φορές η ηγεσία του Υπουργείου, έχουν ανοίξει και κλείσει τόσες προσπάθειες διαλόγου, αέναου, ατελέσφορου, χαοτικού, έχουν συμφωνήσει, διαφωνήσει και παρεξηγηθεί τόσοι φορείς με το υπουργείο, που κανείς πια δεν γνωρίζει ποιοί είμαστε, από που ερχόμαστε, που πάμε στον τομέα της εκπαίδευσης. Όντως, καινοτομική τακτική, για να τσακίζεις έναν κουρασμένο λαό.
Το παλιό όνειρο της κυβέρνησης για αλλαγή της Ευρώπης ήταν εν τέλει πιο ελκυστικό ανέκδοτο. Ας το ξαναθυμηθούν, αν τους λείπουν Σισύφειες προσπάθειες.
Την παιδεία στην Ελλάδα δεν μπορούν να την αλλάξουν, δεν μπορούν να την πάνε μπροστά. Μια επόμενη κυβέρνηση- φτάνει να έρθει γρήγορα- θα φέρει την ελπίδα.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.