ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων στη Δαμασκό καταγγέλουν οι ΗΠΑ

Σειρά δορυφορικών φωτογραφιών παρουσίασε την Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, οι οποίες σύμφωνα με τις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι σε φυλακή της Δαμασκού έχει κατασκευαστεί κρεματόριο.

Το συριακό καθεστώς διέπραξε «μαζικές εκτελέσεις» σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η οποία απαίτησε για ακόμα μια φορά ο Μπασάρ Αλ Άσαντ να βάλει ένα «τέλος σε αυτές τις ωμότητες».

Ο Στιούαρτ Τζόουνς, βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής ανέφερε: «Το καθεστώς κρατάει μέχρι και 70 φυλακισμένους στην Σεντνάγια, σε κελιά που έχουν χωρητικότητα μόλις πέντε ανθρώπων. Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές πηγές, το καθεστώς ευθύνεται για την δολοφονία ως και 50 κρατουμένων την ημέρα στην Σεντνάγια. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι έχουν ταφεί σε μαζικούς τάφους. Οι ΗΠΑ είναι σε εγρήγορση και καταγράφουν. Πολλές φορές έχουμε δηλώσει ότι είναι αποτρόπαιες και καταδικαστέες οι φρικαλεότητες που έχουν γίνει από το συριακό καθεστώς και αυτές οι φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς φαίνεται ότι έγιναν με την άνευ όρων υποστήριξη από την Ρωσία και το Ιράν».

Οι κατηγορίες αυτές της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνονται μόλις μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και λίγους μήνες μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας όπου υπήρχαν καταγγελίες ότι το το καθεστώς Άσαντ απαγχόνισε περίπου 13.000 ανθρώπους μέσα στην πενταετία 2011-2015 στη φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.