ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λανθασμένες αντιλήψεις για τη γρίπη!

Την ώρα που ο ιός της γρίπης χτυπάει και την Ελλάδα, Αμερικανίδα ειδικός ξεκαθαρίζει το τοπίο αναδεικνύοντας τις λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουν επικρατήσει για τη γρίπη. Η δρ Elodie Ghedin του New York University καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Οπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το απλό συνάχι με τη γρίπη. Οταν έχει κάποιος πυρετό, πονόλαιμο ή τρέχει η μύτη του, εξηγεί η δρ Ghedin, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γρίπη, καθώς υπάρχουν πολλοί ιοί που δίνουν παρόμοια συμπτώματα με τον ιό της γρίπης. Εξάλλου οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη γρίπη μόνο μια ή δυο φορές τη δεκαετία.

Ο δεύτερος μύθος που καταρρίπτει η καθηγήτρια είναι ότι η ιατρική μάσκα μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση του ιού στους κλειστούς χώρους. Η δρ Ghedin εξηγεί ότι τα πολύ μικρά σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να περάσουν μέσα από τη μάσκα όταν ο ασθενής φταρνίζεται, φτάνοντας σε απόσταση μέχρι 12 μέτρα.

Κάποιοι πιστεύουν εξάλλου -λανθασμένα φυσικά- ότι το αντιγριπικό εμβόλιο τους προκαλεί γρίπη, καθώς παρότι το έχουν κάνει, ύστερα από μήνες αρρωσταίνουν. Η δρ Ghedin αναφέρει ότι το εμβόλιο χρειάζεται έξι μήνες για να είναι έτοιμο. Συνεπώς, αν προκύψει κάποιος νέος υποτύπος του ιού της γρίπης, αφότου έχει γίνει ο εμβολιασμός, μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Αλλοι νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο, διότι θεωρούν ότι τους προστατεύει το εμβόλιο του προηγούμενου έτους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς, σύμφωνα με την καθηγήτρια, κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Τα εμβόλια των προηγούμενων ετών όμως δεν παρέχουν προστασία σε αυτά.

Ο πέμπτος μύθος που καταρρίπτει η δρ Ghedin είναι η πεποίθηση ότι τα αντιιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά εναντίον των συμπτωμάτων της γρίπης. Από τη στιγμή όμως που κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει, τα αντιιικά φάρμακα δεν μπορούν να κάνουν πολλά, καθώς ο ιός έχει ήδη εισβάλει στα κύτταρα.