ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Λίφτινγκ» στην πόλη από το δήμο Θεσσαλονίκης

Αλλάζει πλήρως το σκηνικό της πόλης καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωράει σε σειρά αναπλάσεων και ανακατασκευών στους δημόσιους χώρους με στόχο μία Θεσσαλονίκη πιο όμορφη και φιλική προς τους πολίτες.Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για έργα που αφορούν τους δημόσιους χώρους και την πεζοδρόμηση της πόλης ενώ κάποια αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ενδεικτικά, στις συμβάσεις περιλαμβάνεται ο καθαρισμός κτηρίων από graffiti και η προστασία τους με αντιγραφιστική επάλειψη, οι ράμπες αναπήρων, η συντήρηση και κατασκευή παιδικών χαρών, η κατασκευή θυλάκων κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης, αναπλάσεις πάρκων, ασφαλτόστρωση επικίνδυνων σημείων και λωρίδων κυκλοφορίας ΜΜΜ και οι επισκευές σε πεζοδρόμια . Ο δήμος, που λόγω έλλειψης χρημάτων φέτος δεν δίνει βάση στα μεγάλα έργα, ελπίζει ότι τα περισσότερα από αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και τα υπόλοιπα μέσα στο 2016.
Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης «Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις οπουδήποτε χωρίς να υπάρχει συνεννόηση» καλώντας παράλληλα κάθε οργάνωση – μεταξύ αυτών και τους Φίλους Νέας Παραλίας- που θέλει να κάνει οτιδήποτε σχετικό με την πόλη να έρχεται σε συνεννόηση με τον δήμο. Τόνισε ακόμα την αναγκαιότητα οι κοινότητες και οι κάτοικοι «να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του δήμου για μία ωραιότερη πόλη».

Πάρκο Νίκου Γκάλη κοντά στη Λαγκαδά

Χώροι πρασίνου πρόκειται να φτιαχτούν σε τρία σημεία της πόλης. Μάλιστα, κοντά στην οδό Λαγκαδά και την περιοχή όπου βρίσκονται οι δωδεκαώροφες πολυκατοικίες, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα φτιαχτεί το «Πάρκο Νίκου Γκάλη» το οποίο θα περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο 5Χ5 και μία παιδική χαρά.
Ενώ άλλοι δύο χώροι πρασίνου θα δημιουργηθούν κοντά στα Δικαστήρια αλλά και στην πλατεία Γαλοπούλου. Για τους τρεις αυτούς χώρους ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να αναζητήσει χορηγίες ενώ όπως είπε ο κ. Μπουτάρης «αυτά τα έργα δεν φαίνονται αλλά διευκολύνουν την καθημερινότητά μας». Όσον αφορά τις χορηγίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θέλει να βρει χορηγούς που δεν θα υλοποιήσουν μόνο το έργο αλλά και θα το συντηρούν.
Ο δήμος δεν λέει «Όχι» στις χορηγίες και στην περιοχή της Νέας Παραλίας. Η πολιτιστική εταιρεία επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας έχουν καταθέσει ήδη αίτημα χορηγίας συντήρησης για δύο έτη για το Πάρκο των Γλυπτών αλλά και για το κόστος μεταφοράς δύο γλυπτών που βρίσκονται στην Αθήνα.

«Κλειδί» οι πολίτες στην αλλαγή του δήμου

Ήδη προετοιμάζονται μελέτες για τη συντήρηση των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, αλλά και ένα νέο μεγάλο εργοτάξιο στα Κωνσταντινοπολίτικα, που θα παρέχει ευελιξία στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.
Μάλιστα ο κ. Παππάς μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία τα ερωτήματα των πολιτών δεν θα απαντώνται τυποποιημένα αλλά συγκεκριμένα από τους υπευθύνους του δήμου.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει η σκέψη το περίπτερο που βρίσκεται στη Νέα Παραλία κοντά στον Κήπο του Νερού να λειτουργήσει ως «κέντρο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, διαχείρισης δημοσίων χώρων κλπ». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι χρήσιμο να αξιοποιηθούν, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, όλα τα περίπτερα στη Νέα Παραλία, εφόσον λυθεί το θέμα της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου.
Ακόμα, δεν έμειναν ασχολίαστες οι δεκάδες περιπτώσεις βανδαλισμού σε όλη την πόλη. «Ζήτησα την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα site, συγκεκριμένοι τύποι -μικρά παιδιά – είναι αυτοί που κάνουν τους βανδαλισμούς. Η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει» είπε ο κ. Παππάς.
Τέλος, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος του δήμου, έχει ήδη στείλει τουλάχιστον 450 επιστολές με τις οποίες ζητά να φτιαχτεί το πεζοδρόμιο μπροστά από κατοικίες, κάτι που αποτελεί υποχρέωση των πολιτών. Στις επιστολές αυτές έχει ανταποκριθεί το 30% των πολιτών οι οποίοι όπως τόνισε «αντιλαμβάνονται ότι το κόστος είναι μικρό και το αποτέλεσμα άμεσο».

Δείτε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου:

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου