ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Πρώτη φορά στη Βουλή το ακροδεξιό ΕΛΑΜ – Ποιά είναι η κυπριακή «Χρυσή Αυγή»

Οκτώ κόμματα θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στη Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Ανάμεσα τους είναι και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο δηλώνει «αδελφό» κόμμα με την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα και το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή και μάλιστα με 2 έδρες.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη, με το ΑΚΕΛ να είναι δεύτερο. Και τα δυο κόμματα πάντως έχουν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 30,69%, ενώ το ΑΚΕΛ έλαβε 25,67% σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Την είσοδο στην Βουλή των «μικρών» κομμάτων δεν απέτρεψε η αύξηση από το 1,8 στο 3,6% του εκλογικού μέτρου για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ρεκόρ σημείωσε η αποχή, η οποία για πρώτη φορά έφτασε στο 33,26%.

Τα οκτώ κόμματα, που μπαίνουν στη νέα κυπριακή Βουλή:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67%
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%
Συμμαχία Πολιτών 6,01%
Αλληλεγγύη 5,24%
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81%
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%

Ποιό είναι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε μόλις το 2008 και μέσα σε 8 χρόνια κατάφερε να αναδυθεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, «πατώντας» στο γεγονός της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα της διχοτομημένης Κύπρου και φυσικά το κούρεμα καταθέσεων που προκάλεσε έντονη κοινωνικοοικονομική αναταραχή.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ακτινολόγος, διέμενε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις. Το κόμμα εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του. Για αυτό τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ. Το ίδιο το κόμμα προσδιορίζεται ως εθνικιστικό.

Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 22 Μαΐου 2011, έλαβε 4.354 ψήφους (ποσοστό 1,08%). Στις Ευρωεκλογές του 2014 αύξησε τα ποσοστά του στο 2,69%, λαμβάνοντας 6957 ψήφους. Για να ενισχυθεί στις βουλευτικές εκλογές στο 3,71%, διασφαλίζοντας δύο έδρες στη Βουλή.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε: «Πριν αναφερθώ στο αντικείμενο της σημερινής συνεδριάσεως να αναγκείλω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, αποκτά το κοινοβούλιο, εθνικιστές βουλευτές. Το ΕΛΑΜ είναι στη βουλή της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χρίστου τόνισε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Να είναι άπαντες σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα ξημερώνει και θα βρει τον κυπριακό πληθυσμό να έχει τα ίδια προβλήματα. Ανεργία, κατοχή, κούρεμα, μια δύσκολη γενική εικόνα. Με πολλή σοβαρότητα και με μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουμε αυτό το έργο»

Αφιέρωσε μάλιστα τη… νίκη στον Έλληνα αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνο Ηλιάκη: «Τελειώνοντας θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη, αν και δεν συνηθίζεται, σε έναν άνθρωπο, ο οποίος στις 23 Μαΐου, έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα της Ελλάδα. Στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη».