ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόφτη» στη διαπραγμάτευση βάζει η κυβέρνηση

Για εβδομάδα διπλής διαπραγμάτευσης οργανώνεται η κυβέρνηση, τόσο σε τεχνικό επίπεδο (με την επιστροφή σήμερα των θεσμών), όσο και σε πολιτικό, με τις συναντήσεις κορυφής που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι επικεφαλής του κουαρτέτου επανέρχονται σήμερα στην Αθήνα, ενώ αύριο αναμένεται να ξεκινήσει ο κρίσιμος νέος γύρος επαφών με το οικονομικό επιτελείο.

«Ομίχλη» στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων φέρεται να προκαλεί το ΔΝΤ καθώς, σύμφωνα με τα μηνύματα που έχει στείλει στο οικονομικό επιτελείο, «θα προτιμούσε» να λάβει μέρος στον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης όταν θα έχουν καλυφθεί τα κενά που άνοιξαν οι μέχρι τώρα συζητήσεις -κυρίως στο ύψος του πλεονάσματος μετά το 2018 και στα νέα μέτρα.

Επ’ αυτού, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες  για «καταρχήν ναι» της ελληνικής πλευράς στην παράταση του «κόφτη» για δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (δηλαδή για 2019-2020), χωρίς ωστόσο αυτό να νομοθετηθεί και άρα ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Η παράταση μπορεί να ενταχθεί στη συμφωνία στο Eurogroup αλλά ως εκεί», λένε οι ίδιες πηγές.

Τονίζουν δε ότι, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, τα μέτρα τα οποία θα αφορούν στον «κόφτη» θα πρέπει να προσδιορισθούν αλλά να μην ποσοτικοποιηθούν -για παράδειγμα, να γίνει αναφορά σε μείωση δημοσίων δαπανών, χωρίς να ορισθεί «ποιες και πόσο».

Γεύμα εργασίας με Μέρκελ

Το πολιτικό σκέλος της διαπραγμάτευσης περνά «στα χέρια» του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως αναμενόταν, θα έχει συναντήσεις κορυφής το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή.

Οπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, την Πέμπτη θα συναντήσει σε πρόγευμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Κλείσιμο αξιολόγησης, διότι…

Ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την ελληνική θέση ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί «το αργότερο έως το τέλος του Ιανουαρίου», για δύο λόγους:

* Πρώτον, διότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, την ενεργοποίηση της συμφωνίας για το χρέος (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και το άνοιγμα του δρόμου προς επενδύσεις και αγορές.

* Δεύτερον, διότι στο τέλος του Ιανουαρίου ανοίγει ο «εκλογικός κύκλος» σε ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας αδύνατη κάθε ενασχόληση με ζητήματα όπως η ελληνική διαπραγμάτευση -την αρχή, δε, θα κάνει η Ολλανδία, με τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Με τα έως τώρα δεδομένα, αν δεν μεσολαβήσει επιτυχής διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, τα ενδεχόμενα είναι δύο:

1. Στο «καλό» σενάριο, οι δανειστές συμβιβάζονται με την επέκταση του ισχύοντος «κόφτη» δημοσίων δαπανών, ενδεχομένως με προσθήκη συγκεκριμένων μέτρων μείωσης του αφορολόγητου και κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

2. Στο «κακό» σενάριο, συνεχίζουν να απαιτούν προκαταβολική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων με την ίδια συνταγή (αφορολόγητο-συντάξεις), προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την απαίτηση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έως το 2020, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τις τελευταίες ημέρες (κυρίως από τη συνέντευξή του στη Real) προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει το πρώτο σενάριο. Κι αυτό όμως ενδεχομένως να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα, στο βαθμό όπου τα μέτρα του κόφτη απαιτηθεί να είναι εκ των προτέρων καθορισμένα.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ενδέχεται να ανακύψει από τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των δημοσιονομικών. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είπε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2018. Στη συνέχεια όμως, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί το ΔΝΤ αφορούν στο 2019.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι το κενό του 2018 (από το 1,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το ΔΝΤ ότι επιτυγχάνεται με τα υφιστάμενα μέτρα έως το 3,5% του ΑΕΠ) καλύπτεται μέσω του ισχύοντος κόφτη. Δεν είναι βέβαιο αν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, το ΔΝΤ θα εμφανιστεί με αυτή τη γραμμή.

Πέραν των δημοσιονομικών, ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της ενέργειας αλλά και των εργασιακών, όπου η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Πηγή: euro2day.gr