ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν: Ενισχύουμε τις σχέσεις των δύο χωρών

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου υπέγραψαν οι δύο πλευρές τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού καλωσόρισε για άλλη μία φορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου που σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών και την ενίσχυση στη συνεργασία τους, μιας συνεργασίας στρατηγικής σημασίας.

Η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, προς όφελος των λαών μας, της οικονομικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αιχμή αποτελούν οι δυνατότητες επενδύσεων σε σειρά τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ συζητήσαμε και για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Εκφράσαμε στο πνεύμα αυτό την ικανοποίησή μας για το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Στον τουρισμό, συζητήσαμε για εναλλακτικές μορφές του στην ρωσική αγορά. Προχωράμε συντονισμένα στην προώθηση της Ελλάδας ως προορισμό για τους Ρώσους. Τέλος συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δυναμική σε πολιτισμό και παιδεία.

Είχαμε και μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς εξελίξεις. Υιοθετήσαμε κείμενο πολιτικής διακήρυξης για τον πολιτικό διάλογο Ελλάδας Ρωσίας. Η αναβάθμισή του μπορεί να συμβάλλει σε μία δύσκολη περίοδο στν προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συζητήσαμε για το Κυπριακό, όπου είναι σταθερή η στάση της Ρωσίας για επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά για τη Συρία, που αποτελεί πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών, αλλά και σημαντική περιοχή για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και επίλυση του πολέμου.

Εκφράσαμε τη στήριξη στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Κριμαία, δεδομένων και των πολλών Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται στην περιοχή», είπε αναλυτικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πούτιν: «Θέλουμε να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς με την Ελλάδα»

«Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα των διμερών και διεθνών ζητημάτων. Παρά τις αρνητικές επιδράσεις, οι ελληνορωσικές σχέσεις συνεχίζουν την προοδευτική τάση τους.

Yπάρχει περιθώριο για δουλειά στον τομέα του εμπορίου. Καλύπτουμε κατά 60% τις ανάγκες αερίου και 15% στο πετρέλαιο και θέλουμε να αναπτύξουμε το ενεργειακό και τις επενδύσεις. Υπάρχουν περιθώρια και τον τομέα των μεταφορών. Μας ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, αλλά και των ελικοπτέρων και των ενεργειακών εξοπλισμών.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης του Σότσι και της Αθήνας. Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 523% από τους Ρώσους στην Ελλάδα, στην οποία αναμένονται 1 εκατ. Ρώσων το καλοκαίρι.

Σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα οι σχέσεις μας συμπίπτουν, αν και υπάρχουν προβλήματα για τα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε».

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν την:

-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης πρόκειται για συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν ακόμη και μεταξύ φορέων:

– Enterprise Greece – Invest in Russia

– ΕΛΠΕ – Rosneft

– Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Νωρίτερα παραδοσιακή ελληνική κουζίνα απόλαυσαν ο Ρώσος Πρόεδρος και η συνοδεία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίως μενού περιελάμβανε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με κρέας και θαλασσινά. Στην αρχή, προσφέρθηκε τσίπουρο, με ψωμί, λάδι και ανθό αλατιού.