Τρεις γυναίκες και δεκάδες Πόντιοι αγρότες στο Κιλκίς μετέτρεψαν τα χωράφια όπου άλλοτε ευδοκιμούσαν σιτάρι και βαμβάκι σε αγρούς καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Ξεκίνησαν δειλά δειλά πριν από εννέα χρόνια και κατάφεραν να ιδρύσουν ακόμη και εταιρία, που μεταποιεί και εμπορεύεται τα προϊόντα τα οποία παράγουν και είναι περιζήτητα.
Η ιστορία ξεκινά το 2007, όταν η γεωπόνος Ελένη Μυρωνίδου έκανε σεμινάρια σε αγρότες της περιοχής. Τους «έριξε» την ιδέα να υιοθετήσουν καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Στο πλευρό της βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι γεωπόνοι Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου και Αικατερίνη Παπαδοπούλου. Από κοινού ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί η ιδέα. Ίδρυσαν την αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση «Μυρεψός», στην οποία έγιναν μέλη δεκάδες αγρότες, κυρίως ποντιακής καταγωγής.
Εγκατέλειψαν το σιτάρι και το βαμβάκι και άρχισαν να καλλιεργούν ρίγανη, λεβάντα, χαμομήλι, τσάι του βουνού και πολλά ακόμη αρωματικά φυτά.
«Οι καλλιέργειες με την πάροδο του χρόνου απέδιδαν, καθώς οι αγρότες άρχισαν να αποκτούν ικανοποιητικό εισόδημα. Τα αρωματικά φυτά έχουν μεγάλη ζήτηση και υπάρχει πεδίο να αναπτυχθούν κι άλλο», τονίζει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διαχειριστής της εταιρίας.
Η «Μυρεψός» αποτελείται σήμερα από 70 μέλη, αγρότες καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και γεωπόνους. «Πριν από δύο χρόνια κάποια μέλη έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Ίδρυσαν την »Μυρεψός ΙΚΕ», με σκοπό να λειτουργεί ως εμπορική εταιρία, που σήμερα τυποποιεί τα αρωματικά φυτά», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει πως το ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών ολοένα και αυξάνεται.