ΕΙΔΗΣΕΙΣ
french-dog-poop-spot

Καβάλα: 100 ευρώ πρόστιμο για τις σκυλίσιες «βόμβες» στα πεζοδρόμια

Το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας δήμου Καβάλας εξέδωσε σήμερα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Έχει παρατηρηθεί από συμπολίτες μας, ότι πολλοί κάτοχοι ζώων συντροφιάς βγάζοντας βόλτα το αγαπημένο τους τετράποδο, δεν απομακρύνουν τα περιττώματά του. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς δημιουργείται εστία μόλυνσης αλλά και αισθητικά πολύ άσχημη εικόνα για τη γειτονιά. Παρακαλούνται λοιπόν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να απομακρύνουν ΑΜΕΣΑ τα περιττώματά των ζώων κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους, ειδάλλως μπορεί να κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο που ορίζει η νομοθεσία (Ν. 4235/2014 – ΦΕΚ 32/Α’/11-2-2014) και ανέρχεται σε 100 € για «… παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου» (περ. στ. του άρθρου 5 του Ν.4039/12). Εξάλλου είναι εύκολο, απλά έχουμε μια σακούλα μαζί μας. Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας, μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή».

To πρόβλημα με τα περιττώματα των σκύλων στα πεζοδρόμια πυκνοκατοικημένων πόλεων, με χιλιάδες κατοικίδια να βρίσκονται δυο φορές καθημερινά στους δρόμους για να κάνουν την «ανάγκη» τους, έχει απασχολήσει πολλές πόλεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά και αναλόγως του κάθε δήμου, το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται σε πόλεις και χώρες του εξωτερικού είναι: Σεβίλλη έως 600 ευρώ (2014),  Αγγλία 100 λίρες (2015), Νέα Υόρκη 250 δολάρια (2013), Παρίσι 400 ευρώ (2013), Μόναχο από 20 έως 1.000 ευρώ (2015), ενώ ταυτόχρονα διατίθενται κονδύλια για την τοποθέτηση ενημερωτικών και αποτρεπτικών πινακίδων για τους ιδιοκτήτες ζώων.

Ειδικά για το Μόναχο, οι αρχές έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς διατυπώθηκαν σκέψεις για γενετική διασταύρωση (μέσω τεστ DNA) των περιττωμάτων των σκύλων, ώστε να εντοπίζουν τους ιδιοκτήτες τους, με τα έξοδα του ακριβού τεστ να περνούν στους …παραβάτες. Παρόμοιες προτάσεις έχουν διατυπωθεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και τη Νάπολη.