ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα – Δείτε ποια είναι

Μια υγιής καρδιά λειτουργεί ως αντλία η οποία μπορεί να εξωθήσει αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς των οποίων η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αίμα σε ρυθμό ανάλογο με τις απαιτήσεις του οργανισμού λόγω μειωμένης παροχής αίματος στον καρδιακό μυ (ισχαιμία).

H διάγνωση για την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό ( συμπτώματα), στην φυσική εξέταση και σε άλλα τεστ όπως εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, υπέρηχος καρδιάς, δοκιμασία κόπωσης, στεφανιογραφία, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική καρδιάς. Κάποιες φορές η μυοκαρδιακή βιοψία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση.

Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια: Αίτια – Παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο

  • Στεφανιαία νόσος
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης το θετικό κληρονομικό ιστορικό, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια: Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

  • Oιδήματα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα
  • Αίσθημα δύσπνοιας
  • Εύκολη κόπωση
  • Πρόσληψη βάρους, ξηρός βήχας που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών
  • Ταχυπαλμία (φτερουγίσματα) λόγω ύπαρξης αρρυθμιών
  • Ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας
  • Στηθαγχικές ενοχλήσεις(θωρακικό άλγος που εμφανίζεται κατά την άσκηση ή οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα καθώς επίσης και στην ανάπαυση ή μετά τα γεύματα)

Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια: Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

H θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της στεφανιάιας νόσου, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία και μειώνοντας τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή. Επίσης συστήνεται αλλαγή του τρόπου ζωής (μείωση στην καθημερινή πρόσληψη άλατος, διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους). Σε μερικούς ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια τοποθετούνται ειδικές εμφυτεύσιμες συσκευές (αμφικοιλιακοί βηματοδότες, εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς-απινιδωτές).Τέλος σε κάποιους ασθενείς θεραπεία εκλογής αποτελούν η τοποθέτηση stent, το by-pass και η μεταμόσχευση καρδιάς.

πηγή : http://www.iatropedia.gr