ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρίλερ με το σημερινό Eurogroup – Σε άλλη «συχνότητα» Αθήνα και Βρυξέλλες

Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση διέρρεε ένα λιγότερο θετικό κλίμα.

Πολιτική διατύπωση που θα διατηρήσει ζωντανή την προσδοκία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί της Ευρωζώνης.

Στη βελγική πρωτεύουσα εργάζονταν χθες πυρετωδώς για την προετοιμασία του προσχεδίου της συμφωνίας, ενώ η τελική επεξεργασία θα γίνει σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο από τους τεχνοκράτες του ΕWG και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και αποφάσεις στο Εurogroup.

Προχθές ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρούσε ότι πλησιάζουμε σε πιθανότητες συμφωνίας το 100%, ενώ και χθες το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό, καμία σχέση με τις προειδοποιήσεις και τις διαρροές της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνιζαν ότι η Αθήνα γνωρίζει τα πολιτικά όρια εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν οι δανειστές και ειδικότερα το Βερολίνο. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία δυνατότητα να υπάρξει τώρα απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

Συνεπώς δεν έχει και κανένα νόημα η διαρροή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα το ξαναστείλουν στο Eurogroup και θα χαθεί ένας μήνας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί δύο φορές στο παρελθόν με το ελληνικό ζήτημα, στην αρχή της κρίσης το 2010 και το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή τις δύο φορές που η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Στη βελγική πρωτεύουσα δεν παίζει αυτό το σενάριο γιατί, όπως λένε, δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε καθυστέρηση χωρίς λόγο, σε μια περίοδο που τα χρονικά όρια περιορίζονται και η Ελλάδα χρειάζεται την εκταμίευση της δόσης τον επόμενο μήνα.

Με βάση το θετικό σενάριο, δηλαδή αυτό της συμφωνίας, υπάρχουν κάποια σίγουρα δεδομένα και κάποια θέματα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Αυτό στην πράξη ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και την απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μόλις γίνουν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια.

Η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα έγκαιρα για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της, ενώ σχετικά με το ποσό, κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες μιλούσε χθες για «δυνατό μονοψήφιο αριθμό», φωτογραφίζοντας ένα ποσό μεταξύ 8,5-9,5 δισ. ευρώ μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, όλα δείχνουν πλέον ότι η κα Λαγκάρντ που θα το εκπροσωπήσει στη σημερινή συνεδρίαση μαζί με τον Πολ Τόμσεν, θα αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων και θα κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση στην παρούσα φάση και μέχρι να αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η παραμονή του ΔΝΤ διασφαλίζει την έγκριση της δόσης από κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Η ποσοτική χαλάρωση

Από εκεί και πέρα απομένει το μείζον ζήτημα για τη χώρα και την οικονομία, αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τώρα, ο μόνος τρόπος για τη διάσωση του ελληνικού αφηγήματος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπουργοί θα αναζητήσουν σήμερα μια πολιτική διατύπωση με την οποία θα εγγυώνται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Μια τέτοια δήλωση θα είχε αποδέκτες τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ γιατί θα διευκολύνει την Κριστίν Λαγκάρντ να περάσει την πρότασή της από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Την ΕΚΤ γιατί θα μπορούσε να διευκολύνει μια εισήγηση του Μάριο Ντράγκι στο διοικητικό συμβούλιο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το αν θα ενταχθεί τώρα ή μετά τις γερμανικές εκλογές δεν έχει μεγάλη σημασία, το ζητούμενο είναι να παραμείνει η προσδοκία ζωντανή για τις αγορές.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν ανανεωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, η πλήρης κατάργησή του θα γίνει σταδιακά έπειτα από μήνες, συνεπώς υπάρχει χρόνος για ένταξη της Ελλάδας.

Παρεμβάσεις αξιωματούχων

Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους ζητώντας μια καθαρή απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό Εurogroup.

Χθες ήταν η σειρά του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος μέσω συνέντευξής του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» κάλεσε τους δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή όλων των προαπαιτούμενων. Για το χρέος είπε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Ο Γάλλος επίτροπος προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου θα δημιουργηθεί ένα κενό και πολλές αναταράξεις.

«Πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα γιατί διακυβεύεται η τύχη ενός λαού και μίας χώρας που πλήττεται από ανεργία της τάξεως του 20% και στους νέους 50%, ενώ η φτώχεια διαρκώς αυξάνεται στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως το Εurogroup πρέπει σήμερα να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης.

«Στο ζήτημα της Ελλάδας να μην παίζουμε πια με τη φωτιά» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ίδια έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από λίγες μέρες.

Εξειδίκευση παρεμβάσεων

Όπως ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι τα μέτρα για το χρέος δεν θα αποφασιστούν πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν σήμερα να εξειδικεύσουν λίγο περισσότερο την απόφαση του Μαΐου 2016, μέσω της οποίας το Εurogroup είχε καθορίσει βραχυπρόθεσμες (υλοποιούνται ήδη), μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ελάφρυνσής του.

Για παράδειγμα αναμένεται να γίνει πιο λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης.

Στη συμβιβαστική πρόταση του Μαΐου αναφερόταν μια περίοδο από 0-15 χρόνια.

Επίσης αναμένεται να γίνει επίσης αναφορά στο θέμα των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Στην τελική απόφαση μπορεί να συμπεριληφθεί και η γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, αλλά χωρίς λεπτομέρειες στην παρούσα φάση.

Αισιοδοξία από Βερολίνο και Ουάσιγκτον για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας

Αισιοδοξία από Βερολίνο και Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσδοκά ότι θα υπάρξει πρόοδος και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα φτάσουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα δοθεί ελάφρυνση του χρέους, τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ.

«Περιμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο» ανέφερε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είπε ότι παραμένει θέση της Γερμανίας πως τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, που εκπνέει τον Αύγουστο του 2018.

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Λίπτον, «προσέρχεται στη συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος».

«Θεωρούμε ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Όσον αφορά τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Λίπτον είπε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει.

Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν η λεγόμενη αρχή της έγκρισης, που θα «μας επέτρεπε να εγκρίνουμε κατ’ αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά (να συμμετέχουμε), αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το ζήτημα του χρέους».

Εν αναμονή των εξελίξεων στο σημερινό Eurogroup και οι ελληνικές αγορές, με τη συγκρατημένη αισιοδοξία να συμβάλει σε μικρή άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σταθεροποιητικές τάσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Βερολίνου -διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- περί συμφωνίας απογείωσαν το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο μετοχικό κεφάλαιο MSCI Greece ETF (GREK) που τοποθετεί σε ελληνικές μετοχές.

Το συγκεκριμένο fund εμφανίζει κέρδη 26% από τις αρχές του έτους, από τις καλύτερες μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών, εν μέσω των βελτιωμένων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Eurogroup και η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του τίτλου λήξης τον Ιούλιο του 2017 παρέμεινε στο 4,1% και του ομολόγου λήξης το 2019 στο 4,7%. Σταθερή και η απόδοση του 10ετούς, στο 5,8%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στις 551 μονάδες βάσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική