ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι βιοτέχνες από τον Μητσοτάκη;

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής της φορολογίας εισοδήματος επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος προκειμένου όπως είπε να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ επέδωσε υπόμνημα στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, και αυτή την ώρα συναντάται με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΒΕΘ στην κατάσταση που επικρατεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της πόλης έκανε μνεία στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 339 βιοτεχνίες, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 186 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 1,9 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματικό στίβο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Είναι καταφανές, μετά από τρία διαδοχικά μνημόνια, οκτώ χρόνια ύφεσης και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, πως εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η ανάσα που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν από κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα το ΒΕΘ μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του προτείνει: μείωση φορολογικών συντελεστών (καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες ,σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ), βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία (απαιτείται ενίσχυση του αισθήματος της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και καταθετική εμπιστοσύνη), βιώσιμο ασφαλιστικό, συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων σε ορθολογικές βάσεις, στήριξη των εξαγωγών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

«Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις» καταλήγει το υπόμνημα.