Όλα τα μοντέλα από το 1900 έως και το τέλος του 20ου αιώνα που κυκλοφόρησαν στους ελληνικούς δρόμους βρίσκονται μαζεμένα σ’ ένα μουσείο. Ο χώρος που τα φιλοξενεί είναι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, «ΝΟΕΣΙΣ», όπου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκτίθενται 40 από τα συνολικά 140 αυτοκίνητα, που αποτελούν μόνιμη συλλογή του Τεχνολογικού Πάρκου και από μόνη της αποτελεί μια μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου, που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των φίλων της αυτοκίνησης.
Τα αυτοκίνητα της έκθεσης είναι οργανωμένα σε πέντε ομάδες, με «κορυφή» κάθε ομάδας, ένα από τα πέντε κορυφαία αυτοκίνητα του 20ού αιώνα. Ο «σκαραβαίος» της Volkswagen που εκπροσωπεί την τεχνολογία του «λαϊκού» αυτοκινήτου, το «Mini» που εκπροσωπεί την τεχνολογία αυτοκινήτων πόλης, τη «Citroen DS» που εκπροσωπεί την πρωτοποριακή τεχνολογία, το «Ford Model Τ» που εκπροσωπεί την τεχνολογία της μαζικής παραγωγής και την «Porsche 911″ που εκπροσωπεί την τεχνολογία της ταχύτητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ξεχωριστή θέση στην έκθεση, έχει το αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου και θεωρείται το πρώτο ολοκληρωτικά ελληνικό αυτοκίνητο, το οποίο είχε παραγγείλει αποκλειστικά ο Γιάννης Γουλανδρής. Είναι μοναδικό, αφού κατασκευάστηκαν μόνο δύο οχήματα και το δεύτερο έχει χαθεί. Είναι αλεξίσφαιρο και έχει κατασκευαστεί για σκληρή χρήση, βασισμένο πάνω σε πλαίσιο και μηχανικά μέρη του Jeep Wagoneer, ενώ τελικά σχεδιάστηκε από τον Brian Crossman.
Μέσα στο μουσείο αίσθηση προκαλούν οι κατατοπιστικές γωνιές, όπως το συνεργείο, καθώς και μια σειρά από τεχνολογική αρχαιολογία, όπου υπάρχουν ραδιόφωνα και κινηματογραφικές μηχανές λήψεις, όλα σε προθήκες πολύ όμορφες και προσεγμένες.
«Στο μουσείο σήμερα υπάρχουν 40 εκθέματα από το 1900 έως και τα τέλη του 20ου αιώνα, από τα 140 συνολικά αυτοκίνητα που έχουμε στην διάθεσή μας. Υπάρχουν αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα και φυσικά αποτελούν την ναυαρχίδα της έκθεσή μας. Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν έρθει στη δικαιοδοσία μας έπειτα από δωρεές και χορηγίες που μας έχουν κάνει. Υπάρχει από πίσω ένα επιτελείο ανθρώπων που τα συντηρεί. Επίσης έχουμε κάποιου είδους συνεργασία με τον ΟΔΔΥ. Έτσι, όταν υπάρχει ένα αυτοκίνητο που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε μας το παραχωρούν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του «ΝΟΕΣΙΣ», Θανάσης Κοντονικολάου, ο οποίος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τμήματος τόνισε: «Δεν έχουμε τακτική χρηματοδότηση από το κράτος. Το 30 – 40% των λειτουργικών μας τα καλύπτουμε από τα εισιτήρια, τις ξεναγήσεις και τα προγράμματα, ενώ σημαντική βοήθεια έχουμε από το εστιατόριο που έχει εκπληκτική κουζίνα και την προτιμούν οι Θεσσαλονικείς. Παράλληλα διοργανώνονται και εκδηλώσεις στους χώρους μας, που είναι και αυτό ένα επιπλέον έσοδο ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την εθελοντική εργασία πολλών ατόμων, που αφού συμπληρώσουν μια αίτηση περνούν από αξιολόγηση».
Πρωταρχικός στόχος του εκθετηρίου είναι η γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων.«Οι επισκέπτες μέσα από την έκθεση μπορούν να μεταφερθούν σε ανάλογες εποχές και να αισθανθούν τον ενθουσιασμό και τα ερεθίσματα των δημιουργών τους σε συνάρτηση με τη σχέση «άνθρωπος και αυτοκίνητο». Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος», ολοκλήρωσε ο κ. Κοντονικολάου.