ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Gabi Shull νίκησε τον καρκίνο και έγινε η υπέροχη μπαλαρίνα με το τεχνητό πόδι

Βλέποντας τα βίντεο της 15χρονης Gabi Shull, αντικρίζεις ένα ταλαντούχο παιδί να χορεύει, να κάνει skate, να είναι cheerleader μαζί με τις φίλες της, να ζει δηλαδή όσα ζουν και τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της. Με μία όμως διαφορά. Η Gabi από το Missouri των ΗΠΑ, διαπρέπει σαν μπαλαρίνα έχοντας νικήσει τον καρκίνο και έχοντας ένα «κανονικό» πόδι και ένα «τεχνητό». Κυρίως όμως, έχοντας απέραντη θέληση για ζωή και ατελείωτο κουράγιο.

AdTech Ad

Μιλώντας στο Fox 29, η μητέρα της Debbie Shull δήλωνε πρόσφατα πως η κόρη της διαγνώστηκε με καρκίνο το 2011, όταν ήταν μόλις εννέα ετών. Μετά από ένα ατύχημα που είχε κάνοντας ice skate, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί κατέληξαν στο ότι η μικρή Gabi, έπασχε από οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου των οστών.

Ακολούθησαν χημειοθεραπείες μέχρι η επιστημονική ομάδα που την παρακολουθούσε να καταλήξει πως η νεαρή έπρεπε να υποβληθεί σε μια μη συνηθισμένη επέμβαση που αποκαλείται rotationplasty.

Σε αυτή τη μέθοδο οι γιατροί γυρίζουν το πόδι του ασθενούς «ανάποδα» κατά 180 μοίρες και το τοποθετούν σε πιο ψηλό σημείο. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους μύες και στους συνδέσμους του αστραγάλου να κάνουν την δουλειά που κάνει το γόνατο. Στη συνέχεια τοποθετούν από κάτω ένα πρόσθετο μέλος, το οποίο ελέγχει καλύτερα ο ασθενής, σε σχέση με την κλασικά μέθοδο τοποθέτησης ενός μεταλλικού ποδιού.

Στην περίπτωση της Gabi Shull οι γιατροί αρχικά αφαίρεσαν τμήμα του ποδιού. Συγκεκριμένα το έκοψαν λίγο κάτω από το γόνατο μέχρι και τη μέση περίπου του μηρού, αφαιρώντας εντελώς τον καρκινικό όγκο. Στη συνέχει ένωσαν τα δύο μέρη του υπόλοιπου ποδιού. Το κάτω μέρος, με τον αστράγαλο και το πέλμα, συγκολλήθηκε ανάποδα, σε γωνία 180 μοιρών, με το υπόλοιπο του μηρού.

Έτσι, ο αστράγαλος της κοπέλας λειτουργεί σήμερα σαν γόνατο, το καλάμι έχει αντικαταστήσει τον μηρό και το πέλμα μπορεί πλέον να προσδεθεί σε ειδικό προσθετικό κάτω άκρο.

Με την προσθετική μέλους η Gabi κατάφερε να κάνει τα πρώτα της βήματα ξανά. Τότε ένιωσε ότι μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται για το όνειρό της, να χορεύει και να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα.

Οι πρώτες της εμφανίσεις μπροστά στο κοινό, δεν άργησαν να πραγματοποιηθούν.

Σήμερα η 15χρονη κοπέλα παίρνει μέρος σε εκστρατείες στήριξης παιδιών με καρκίνο καθώς είναι το ζωντανό παράδειγμα ψυχικής και πνευματικής δύναμης.