ΕΙΔΗΣΕΙΣ
sarabia.14.3.708

Η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τη λιτότητα- Εντολή για περικοπές στα υπουργεία!

Με την οικονομία της χώρας να έχει δεχθεί πλήγμα από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή στα υπουργεία να κόψουν τις δαπάνες τους για συμβάσεις.

Εγγραφο, το οποίο επικαλείται το Reuters, καλεί τα υπουργεία να ψαλιδίσουν αυτά τα έξοδα κατά τουλάχιστον 5%. Η λιτότητα θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στην κορυφαία εξαγωγική δύναμη πετρελαίου στον κόσμο και θα πλήξει τον κλάδο τον κατασκευών, όπου πολλές εταιρείες πασχίζουν με την επιδείνωση της ρευστότητας και την αύξηση του κόστους εργασίας, αναλύει ο Guardian.

Το έγγραφο, το οποίο εστάλη σε όλα τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, δίνει εντολή για τη μείωση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, όπως και εκείνες για την κατασκευή έργων που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, κατά τουλάχιστον 5%.

Τα μέτρα αυτά προτάθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να «εξορθολογιστούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η απόδοση» και εγκρίθηκαν από τον βασιλιά.

Το ίδιο έγγραφο απαγορεύει στα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς να υπογράφουν πλέον συμβάσεις χωρίς την έγκριση του υπουργείου Οικονομίας, κάτι που δεν χρειαζόταν έως τώρα.

Πέρυσι, το έλλειμμα έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 100 δισ. δολαρίων και από τότε η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να το περιορίσει. Σχεδιάζει να ενισχύσει τα έσοδα από φόρους εκτός πετρελαίου, όμως θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου να υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος από αυτές τις κινήσεις, με αποτέλεσμα η περικοπή των δαπανών να είναι ο μόνος τρόπος για να μπει μία τάξη.