ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική Σαχάρα είναι στη Λήμνο! (Φωτό)

Οι ερημικές εκτάσεις μοιάζουν για τους περισσοτέρους ως απόκοσμες, μυστηριώδεις, εξωτικές. Μας παραπέμπουν σε μέρη μακρινά και σε ιστορίες με καραβάνια ανεμοδαρμένων Βεδουίνων, που διασχίζουν τεράστιες δυσπρόσιτες περιοχές, καβαλώντας τις καμήλες τους.

Για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της ερήμου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν εκτός Ελλάδος, δε χρειάζεται να ανησυχούν. Η λύση ακούει στο όνομα Λήμνος και πιο συγκεκριμένα, στο όνομα Αμμοθίνες.

sax2

Οι Παχιές Αμμούδες όπως είναι το άλλο όνομα των Αμμοθινών, είναι η μοναδική έρημος της Ελλάδας. Ένα τοπίο που μοιάζει απόκοσμο και νιώθει κανείς ότι δεν συνάδει με την ευρύτερη περιοχή. Είναι μία ερημική έκταση περίπου 70 στρεμμάτων και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, περιβαλλόμενη από καταπράσινες πλαγιές. Η περιοχή των Αμμοθινών είναι ένα από τα πιο αξιοπερίεργα μέρη της χώρας μας. Έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα ως προς τη δημιουργία της, όμως όλα δείχνουν ότι υπάρχει από την παλαιολιθική εποχή.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία western. Η ψιλή άμμος κυριαρχεί στο τοπίο και το μεταβάλλει ανάλογα με τις διαθέσεις του ανέμου. Περιμετρικά της μικρής αυτής ερήμου, αναπτύσσονται ορισμένα είδη της χλωρίδας που αντέχουν σε αμμώδη εδάφη , όπως αγριελιές, θυμάρι, αγριοαχλαδιές κτλ.. Στην καρδιά των Αμμοθινών όμως, κανένα φυτό δεν έχει την ικανότητα και τη δύναμη να αναπτυχθεί. Η άμμος υπερνικά τα πάντα και ίσως να επιζούσαν ορισμένα είδη εισαγόμενων κάκτων.

sax3

Για να βρεθεί κανείς στις Παχιές Αμμούδες, αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο για το χωριό Κατάλακκος. Η σήμανση είναι ικανοποιητική και 4 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό θα φτάσει κανείς στο στόχο του. Τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής αποτελούνται από χωμάτινο δρόμο που διασχίζει εκτάσεις όμορφων αμπελώνων και κάποιων μικρών ρεμάτων. Το μικρό ενημερωτικό κιόσκι που θα συναντήσει κανείς στο διάβα του, είναι η αφετηρία για τις Αμμοθίνες. Εκεί τα μηχανοκίνητα σταματούν και σειρά έχουν τα κάτω άκρα μας. Καλό είναι να φροντίσετε να έχετε άνετα υποδήματα και να γνωρίζετε ότι η άμμος κατά τους ζεστούς μήνες καίει υπερβολικά (όπως είναι λογικό).

sax4

Είναι παρόλα αυτά ένα μέρος τόσο παράξενο για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί το σκηνικό πολλών διαφημίσεων και ταινιών, που απαιτούν σκηνές από ερήμους. Για όσους πάλι θέλουν να παλιμπαιδίσουν. Οι Αμμοθίνες είναι μια καλή λύση να νιώσουν την “ανώδυνη” ελεύθερη πτώση από αμμολόφους. Αρκεί να έχουν τα αποθέματα ενέργειας και για την ανάβαση.

12084132 892130394157967 443974476 n

Το βορειοδυτικό τμήμα της Λήμνου, αξίζει την επίσκεψη μας και η μοναδική έρημος της χώρας μας προσθέτει έναν επιπλέον λόγο. Η παραλία του Γοματίου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και είναι ιδανική για να ζήσει κανείς στιγμές δροσιάς , έπειτα από το ταξίδι του στην ελληνική Σαχάρα.

*Το Runvel, μετά από την επίσκεψη στις Αμμοθίνες και έπειτα από τη συμβουλή των ντόπιων φίλων του από το Pravlis Travel και το Taste Lemnos, ενυδατώθηκε στις ιαματικές πηγές του νησιού. Στο ιστορικό Therma Spa στην περιοχή των Θερμών. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της Λήμνου ήταν οι φίλοι..Blogtravels, Maryhop, MyLandingRunway, TStoriesFromMyWorld, Dreamista, Tripment και Cyberotsarka!

Πηγή: runvel.gr

– See more at: http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/16302-i-elliniki-saxara-einai-sti-limno-photos.html#sthash.iK9lCnQx.dpuf