Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά που κατέχει τα τελευταία χρόνια, στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς και συγχρόνως, κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, να είναι πλέον μια πραγματικότητα.
Στη χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ένας στους δύο ενήλικες παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.
Επίσης ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή ενώ ο ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του αντιβιοτικά για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τήρηση των υποδείξεων από τους γιατρούς και κυρίως η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ενώνουν στις δυνάμεις τους και από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016, λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα της ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όλης της χώρας.
Στόχοι της εκστρατείας είναι να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.