xilo_gipedo

«Η βία στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών»

Ένα επιστημονικό σύγγραμμα, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα, παρουσίασε χθες στο δημαρχείο Βύρωνα, ο γνωστός εισαγγελέας (πρώην του ΣΔΟΕ) και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Πάρης Αδάμης. Το βιβλίο «Η βία στα γήπεδα και ο ρόλος της διαφθοράς – Εγκληματολογική προσέγγιση και Δικαστηριακή πρακτική», εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα, παρουσιάστηκε μάλιστα, λίγες ώρες μετά τον αγώνα Ατρομήτου- ΑΕΚ με τα γνωστά περιστατικά βίας, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα νέων προτάσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή της.

Ο ίδιος ο συγγραφέας και έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός έκανε κατ αρχήν μια κοινωνική προσέγγιση, καταγράφοντας την άποψη που κατέληξε μετά από έρευνα (και ξένων πανεπιστημίων) ότι «η βια αντιμετωπίζεται μόνον με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι μια μικρή αύξηση της ανεργίας της τάξης του 2% αύξησε σε τετραπλάσιο βαθμό την οπαδική βία. Θεωρώ ότι η βία στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών ούτε με το ΑΜΚΑ που ζητείται για την έκδοση των εισιτηρίων αλλά με μεταρρυθμίσεις και εκσυχρονισμό των γηπέδων. ΠΧ εάν στο ντέρμπι ΠΑΟ_ΟΣΦΠ υπήρχε ανιχνευτής μετάλλων δεν θα είχε εισέλθει η συσκευή εκτόξευσης της φωτοβολίδας και δεν θα συνέβαιναν τα όσα καταστροφικά επακολούθησαν».

Με το βιβλίο προτείνεται επίσης, η θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού ποινικού μητρώου δραστών οπαδικής βίας και ως ποινή ο αποκλεισμός του δράστη από την παρακολούθηση αγώνων της ομάδας του. Αν δεν είναι υπότροπος τότε ο αποκλεισμός θα πρέπει να γίνει ισόβιος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 150 περίπου εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι. Προλόγισε ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της έρευνας η οποία περιέχει στοιχεία από τη δικαστηριακή πρακτική και στατιστικά στοιχεία για τη βία στα γήπεδα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το παρόν έδωσε και ο Αθλητικός εισαγγελέας Κων/νος Σιμιτζόγλου.

Του Παναγιώτη Στάθη απο capital.gr