ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ατζέντα Μαρκόν στην Ελλάδα

Οικονομία, αλλά κυρίως πολιτική θα βρεθούν στην ατζέντα του Γάλλου  Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος περιοδεύει στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην παγκόσμια σκακιέρα.

Στις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τα θέμα των σχέσεων με Τουρκία και Ρωσία αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα, όπως επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια (έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του Ε. Μακρόν σε Ρουμανία και Βουλγαρία) και φυσικά το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τη βαρύτητα της Γαλλίας στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα της Ευρώπης. Για αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του για το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών και για τη δημοκρατία εντός της Ε.Ε.

Την ελληνική πλευρά όμως «καίει» και η οικονομία και εκεί τη διαφορά αναμένεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λε Μερ, που θα συνοδεύει τον Μακρόν, αλλά και οι Γάλλοι επιχειρηματίες που θα μετέχουν στην αποστολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε ενέργεια,  υποδομές,  τουρισμό, νεοφυείς επιχειρήσεις και αμυντική βιομηχανία. 

Εντωμεταξύ, η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, εκτιμάται  από Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία .

Η πλήρης ατζέντα της επίσκεψης Μακρόν βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωινής σύσκεψης στο Μαξίμου.