Τα οφέλη της άσκησης σε όλες τις ηλικίες έχουν επισημανθεί πολλές φορές από τους επιστήμονες. Καταπολεμά την παχυσαρκία, βοηθά στην αποβολή του άγχους και τους στρες, μας κάνει πιο επικοινωνιακούς, έχουμε καλύτερο ύπνο, κρατάμε σε ισορροπία τους οργανικούς μας δείκτες, καταπολεμά την οστεοπόρωση ενώ, υπήρξαν και μελέτες που έδειξαν ότι βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη μας. Με λίγα λόγια η άσκηση μάς προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τώρα μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη και ως προς την επιμήκυνση της ζωής μας. Σουηδοί επιστήμονες εξέτασαν το πώς επηρεάζει η άσκηση και γενικά η σωματική δραστηριότητα στη μεσήλικη ζωή σε σχέση με τη θνησιμότητα. Στη μελέτη αυτή, που ξεκίνησε το 1970, έλαβαν μέρος 2.205 άνδρες οι οποίοι ήταν ηλικίας 50 ετών. Εξετάστηκαν από τους ειδικούς και απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι επιστήμονες τους κατέταξαν σε ομάδες ανάλογα με την δραστηριότητα που είχαν, δηλαδή σε μετρίου επιπέδου δραστηριότητα, χαμηλού και υψηλού.
Στην έναρξη της μελέτης, στην ηλικία δηλαδή των 50 ετών οι μισοί από τους συμμετέχοντες αθλούνταν ή είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα όπως είναι η κηπουρική τουλάχιστον τρεις ώρες. Το 36% των συμμετεχόντων έκανε περπάτημα ή ποδηλασία. Το 15% των συμμετεχόντων είχαν ως κύρια δραστηριότητα το να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας αφορούσε τους άνδρες που κάθονταν στην τηλεόραση και δεν είχαν καθόλου σωματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, στα πρώτα πέντε χρόνια της μελέτης είδαν ότι η θνησιμότητα ήταν υψηλή στους συμμετέχοντες που αύξησαν απότομα την άσκηση παρά σε αυτούς που είχαν υψηλό επίπεδο άσκησης, οι οποίοι όμως δεν είχαν κάνει κάποιες άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Επειδή όμως ήταν μικρός ο αριθμός αυτός, οι επιστήμονες δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.
Στα 10 χρόνια της μελέτης, παρατήρησαν ότι τα ποσοστά θανάτων στους συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει τα επίπεδα σωματικής τους άσκησης μειώθηκαν τελικά και ήταν παρόμοια με αυτά των συμμετεχόντων που είχαν από την αρχή της έρευνας υψηλά επίπεδα δραστηριότητας και που συνέχιζαν τον τρόπο ζωής τους χωρίς κάποια αλλαγή. Παρατήρησαν μάλιστα, ότι αυτή η μείωση ήταν ίδια με την μείωση θανάτων από τη διακοπή καπνίσματος.
Οι Σουηδοί ερευνητές υπολογίζουν ότι τα άτομα που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, θα ζήσουν για 2,3 περισσότερα χρόνια από τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και 1,1 περισσότερα χρόνια από τα άτομα που έχουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους και διατύπωσαν τα εξής. Τα άτομα με σωματική δραστηριότητα θα κερδίσουν όντως χρόνια ζωής ακόμα και αν ξεκινήσουν την όποια άσκηση επιλέξουν σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή μετά τα 50 τους χρόνια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και τα οφέλη αυτή της ενέργειας θα φανούν μετά από μια περίοδο 5-10 ετών.
Γι’ αυτό καλό θα είναι να παροτρύνουμε τους μεγάλους ανθρώπους να κάνουν άσκηση έστω και 3 ώρες την εβδομάδα. Ενώ, αναφορικά με τις γυναίκες σημείωσαν ότι παρόλο που δεν έχουν παρόμοια στοιχεία, είναι γνωστό ότι η άσκηση δυναμώνει και ωφελεί το καρδιαγγειακό τους σύστημα.