Επιπλέον έσοδα 750 εκατ. ευρώ από το…κυνήγι οφειλετών με υψηλά χρέη και περιουσία και άλλα 400 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (τον «κουμπαρά» των εισφορών των συνταξιούχων), σχεδιάζει να «καλύψει» το υπουργείο Εργασίας, μέρος των ελλειμμάτων των Ταμείων το 2016.
Το στόχο για την είσπραξη συνολικά 1,150 δισ. ευρώ, θέτουν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η ηγεσία του υπουργείου, με σχετική απόφαση που υπέγραψε χθες ο Γ. Κατρούγκαλος για την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων κύριας ασφάλισης (κυρίως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
Οφειλές 15,3 δισ. ευρώ
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι 750 εκατ. ευρώ έναντι 632,8 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2015, των 333,2 εκατ. ευρώ το 2014 και των 25,2 εκατ. ευρώ το 2013 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του). Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο το 2016, θα ακολουθηθεί «διαδικασία μαζικής παραγωγής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει και θα ελέγχει παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής, επίδοση της ατομικής ειδοποίησης, υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση, απώλεια της ρύθμισης κ.λ.π». Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς εισπραξιμότητας, καθώς, όπως τονίζεται, «η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που η χρησιμότητά τους συναρτάται άμεσα με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας ή και την ατομική ή οικογενειακή ιδιοκτησιακή κατάσταση αποτελεί μέσο πίεσης προς τον οφειλέτη». Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 15,3 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές οι οποίες έχουν «μεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ, το 2015 ελήφθησαν μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη 6,2 δισ. ευρώ…Μεγάλο μέρος των χρεών, ωστόσο, δεν θεωρείται ότι μπορεί να εισπραχθεί.
Στα μέτρα που θα ληφθούν για την αύξηση των εισπράξεων περιλαμβάνονται ακόμη:
• Η διεκδίκηση «νέων» οφειλών, κατά προτεραιότητα, «διότι εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα».
• Η μαζικότερη επιβολή κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών με ηλεκτρονικό τρόπο (5,5 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο).Στο στόχαστρο θα είναι οφειλέτες που δεν υπάγονται σε ρυθμίσεις ή τις «χάνουν».
• Η επικαροποίηση του μητρώου οφειλετών μέσω διασταυρώσεων με τα στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (Γ.Γ.Π.Σ., Ελληνική Αστυνομία, ΗΔΙΚΑ).
Πέντε απειλές
Το ΚΕΑΟ εντοπίζει πέντε απειλές στη «μάχη» για την αύξηση των εισπράξεων: Την οικονομική κρίση και την επακόλουθη αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις πληρωμές, την απουσία απ’ ευθείας διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ για την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου της εισφοροδιαφυγής από τα Ταμεία, το ασταθές πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών και την περιορισμένη εξοικείωση των οφειλετών στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Πηγή: imerisia.gr