ΕΙΔΗΣΕΙΣ
OAEE 1

Επιμένουν στο «όχι» οι επιστημονικοί φορείς

Την κοινή συμπόρευση όλων των επιστημονικών φορέων με στόχο να αποτραπεί η «δυσβάσταχτη» όπως υποστηρίζουν αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, προγραμματίζουν οι εκπρόσωποί τους. Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Στασινός εκτίμησε ότι η επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μηχανικούς είναι από 90% έως 130% και υποστήριξε ότι η χώρα θα μείνει χωρίς επιστήμονες αν το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας εφαρμοστεί όπως παρουσιάστηκε.

Δήλωσε μάλιστα ότι περιμένει από την κυβέρνηση μια ρεαλιστική πρόταση ώστε να επιβιώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκοςυποστήριξε ότι πρόκειται για ένα αποκρουστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα φορο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν οδηγεί σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αλλά σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω. Και ο κος Βλασταράκος έκανε λόγο για μαζική μετανάστευση νέων γιατρών που θα οδηγήσει ο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε μεγάλη κρίση.

Στην έλλειψη αναλογιστικών μελετών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής, ο οποίος ανέφερε το παράδειγμα για ένα νέο δικηγόρο με 10ετή επαγγελματική πορεία και εισόδημα 20.000 ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο και εισφορές 11.000 ευρώ ή το 54,19% του εισοδήματός του και με την πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώσει φόρο και εισφορές 14.000 ή 69% του εισοδήματος.

Μάλιστα ο κος Αλεξανδρής εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα καταρρεύσει λόγω φυσικής αδυναμίας ανταπόκρισης των επαγγελματιών.

Στην συνέντευξή τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών επιστημονικών συλλόγων που υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους ότι πρόκειται για φοροεισπρακτικό σχέδιο, αντιαναπτυξιακό και άδικο που ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Εκτίμησαν ότι αν τα μέτρα περάσουν θα καταστεί το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία ασύμφορο με αποτέλεσμα να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ εκτίμησαν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές στην πράξη τιμωρείται ο υπεύθυνος και συνεπής φορολογούμενος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων διοργανώνουν την Πέμπτη στις 11:30 συγκέντρωση στα Προπύλαια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Σε αυτή θα μετέχουν σε συμπαράσταση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς. Για αύριο οι επιστημονικοί φορείς έχουν καλέσει στις 12:30 στο ΤΕΕ βουλευτές προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Θα επιδιώξουν συναντήσεις και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου μετείχαν οι εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών,