Ο 27χρονος Κουράμ Σαζάντ Μπατ και ο 30χρονος Ρασίντ Ρεντουάν είναι οι δύο από τους τρεις τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το βράδυ του Σαββάτου το Λονδίνο, όταν επιτέθηκαν μαζί με έναν τρίτο συνεργό τους με βαν και μαχαίρια εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας πάνω από 45.
Ο Κουράμ Σαζάντ Μπατ ήταν γνωστός στην αστυνομία και την MI5. Ήταν υπήκοος Βρετανίας που είχε γεννηθεί στο Πακιστάν. Οι αρχές είχαν υποβαθμίσει την περίπτωση του, θεωρώντας λανθασμένα όπως τελικά αποδείχθηκε, ότι δεν αποτελεί κίνδυνο.
Ο δεύτερος δράστης, ο Ρασίντ Ρεντουάν, ηλικίας 30 ετών, δεν ήταν γνωστός στις αρχές και ήταν μαροκινής και λιβυκής καταγωγής.
Οι δύο άνδρες διέμεναν στη συνοικία Μπάρκινγκ, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών προσώπων τις τελευταίες ημέρες.
Όπως μεταδίδουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπατ είχε εμφανιστεί πέρσι σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 με τίτλο «Οι γείτονές μου οι τζιχαντιστές», ενώ είχε εργαστεί για στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου TFL. Και οι τρεις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά την επιχείρηση της το βράδυ του Σαββάτου στη Μπόροου Μάρκετ αφού δέχθηκαν περίπου 50 σφαίρες.
Σε μια φωτογραφία που δημοσιεύεται από τον βρετανικό Τύπο, εικονίζεται ένας από τους τρεις να κείτεται νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας μπροστά σε μία παμπ. Φέρεται να ήταν ο επικεφαλής τους. Αυτόπτες μάρτυρες τον αναγνώρισαν ως «Αμπντούλ» και φέρεται να είχε δύο μικρά παιδιά. Τα στοιχεία του τρίτου μακελάρη δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από τις αρχές.
Στα πλαίσια των ερευνών, η αστυνομία πραγματοποίησε χθες Κυριακή 12 συλλήψεις στο Μπάρκινγκ ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στην περιοχή του Νιούχαμ. Αξίζει να αναφερθεί πως στη Βρετανία υπάρχουν φάκελοι για 3.000 που ελέγχονται για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές.
Η αστυνομία ανακοίνωσε τέλος ότι στο βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να πέσουν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, η αστυνομία βρήκε βόμβες μολότοφ και αυτό το στοιχείο ήρθε στο φως σχεδόν τρία 24ωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση και δύο ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης.
Οι ιμάμηδες αρνούνται να προσευχηθούν στις κηδείες
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 130 ιμάμηδες κι άλλοι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να πουν προσευχές στις κηδείες των τριών τζιχαντιστών.
Οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Βρετανία κι από διαφορετικές σχολές του Ισλάμ δήλωσαν ότι ο πόνος των θυμάτων και των οικογενειών τους, τους οδήγησαν στο να λάβουν την απόφαση αυτή και να αρνηθούν να προσευχηθούν στις κηδείες των τρομοκρατών, παρά το γεγονός ότι το τυπικό αυτό, εφαρμόζεται για τον κάθε μουσουλμάνο ανεξάρτητα από τις πράξεις του.
Σημειώνεται πως μετά την επίθεση, 18 τραυματίες νοσηλεύονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. «Συνολικά 36 ασθενείς λαμβάνουν ιατρική βοήθεια σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου. Από αυτούς 18 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση» επεσήμανε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.
Η Καναδή Christine Archibald και ο James McMullan από το Λονδίνο είναι τα πρώτα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπάρχει και ένας νεκρός Γάλλος υπήκοος, το όνομα του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Επίσης, η 21χρονη Sara Zelenak παραμένει ακόμη αγνοούμενη.
Τέλος, ο Έλληνας τραυματίας, Αντώνης Φίλης, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Λονδίνου.
Ο 35χρονος φέρει τραύμα από μαχαίρι στο συκώτι και του έγινε χειρουργική επέμβαση. Ο Αντώνης Φίλης έφυγε για το Λονδίνο το 2011 αναζητώντας δουλειά. Είναι εγγονός του πρώην δημάρχου της Λαμίας και γιατρού, Γιώργου Φίλη.
Λίγο μετά την επίθεση είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο στο οποίο ακούγεται κάποιος να λέει στα ελληνικά: «Έχω ματώσει, είμαι με γιατρούς, είμαι εντάξει».
Πηγή: news247.gr