Ξεκίνησαν την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα δημοκρατία με τις γνωστές σε όλους και όλες εκλογικές διαδικασίες. Με τις αναβολές την πρώτη εκλογή και τώρα… την τελική εκλογή προέδρου Μητσοτάκης ή Μεϊμαράκης.
Ας δούμε όμως τι γράφει Μωρίς Ντρυόν στο βιβλίο του «Να αναπλάσουμε την Δημοκρατία» για την εκλογή του ανώτατου άρχοντα.
Το θανάσιμο αμάρτημα της δημοκρατίας είναι πως εξαναγκάζονται οι πολίτες να θέτουν υποψηφιότητα, να παρουσιάσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ως μέλλοντα Αρχηγό του κράτους και να υποστηρίζουν το ονομά τους. Αυτή η υποψηφιότητα φθείρει την Πολιτεία.
Γιατί το να είσαι υποψήφιος σημαίνει να συμπεριφέρεσαι σαν άνθρωπος που ζητά. Αυτή η υποχρέωση εμπνέει απέχθεια στις περήφανες ψυχές, εκείνες που ακριβώς είναι οι πιο άξιες για το λειτούργημα αυτό.
Η θέση υποψηφιότητας με όλα όσα επιβάλει, έχει ως πρώτο αποτέλεσμα την απομάκρυνση από το αγώνισμα ή την ενθάρρυνση ανθρώπων τέλεια προετοιμασμένων για την μεγαλοσύνη του λειτουργήματος αυτού και τέλεια ανίκανων να το υποβιβάσουν.
Το να είσαι υποψήφιος για ν’ αναδειχτείς στο πρώτο αξίωμα του κόμματος είναι σαν να δηλώνεις δημόσια ότι δεν είσαι σεμνός: «Είμαι ο καλλίτερος…», και ζητάς από τους άλλους να σου αναγνωρίσουν αυτή την αξία. Κατάσταση παράδοξη που θέτει τον υποψήφιο σε θέση αιτούντος, επομένως υποδεέστερου, ενώ το λειτούργημα που διεκδικεί πρέπει να του χαρίζει ανωτερότητα απέναντι εκείνων που του το εμπιστεύονται.
Το να θέτεις υποψηφιότητα έχει και μία άλλη συνέπεια, ότι οι εκλογείς θεωρούν από πριν τον εκλεγμένο ως οφειλέτη τους, αφού είχε τόσο μεγάλη επιθυμία να αποκτήσει την ψήφο τους. Αρέσκονται να λένε πως η ψηφοφορία είναι κάτι το ιερό. Αλλά η υποψηφιότητα της αφαιρεί τον χαρακτήρα αυτό.
Το πρόσωπο που όλοι οφείλουν να περιβάλλουν με σέβας από την στιγμή της εκλογής του, ήταν ως την παραμονή της ψηφοφορίας, κακολογούμενο, εξευτελιζόμενο και συχνά υβριζόμενο από τους αντιπάλους του, που επεδίωκαν να το δυσφημίσουν και να το ατιμάσουν όσο γίνεται περισσότερο, ψάχνοντας το παρελθόν του και της οικογένειας του, διαδίδοντας γι΄αυτόν αλήθειες βλαπτικές ή συνδυασμένες συκοφαντίες. όλα αυτά δεν θα λησμονηθούν ούτε μέσα στη χώρα, ούτε στο εξωτερικό.
Χρειάστηκαν στον υποψήφιο εκλογικοί πράκτορες και διάφοροι εξειδικευμένοι συνεργάτες, ακόμη και για τα ταπεινά έργα που κατευθύνονται εναντίον των αντιπάλων τους, χωρίς να μπορεί να δειχθεί υπερβολικά απαιτητικός για τον τρόπο εργασίας τους ή για το παρελθόν των οπαδών του. Χρειάσθηκε να δεχθεί επιβαρυντικές ευμενείς. Οι υπηρεσίες που του προσφέρθηκαν πρέπει να πληρωθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο, αν δεν θέλει να κάνει αμέσως εχθρούς εκείνους που χτες τον υποστήριζαν. Είναι δεσμευμένος απ΄όλες τις πλευρές, ιδού άλλη μιά συνέπεια της υποψηφίοτητας.
Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.