Το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο έτος ο ΟΠΕΚ υπό την καθοδήγηση του Ριάντ, αν όχι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, πάντως, στο εγγύς μέλλον, φαίνεται για πρώτη φορά υπαρκτό καθώς συντονίζονται οι πιέσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός του διεθνούς καρτέλ.
Και αυτό γιατί η απόφαση που έλαβε πέρυσι τον Νοέμβριο να μη μειώσει την παραγωγή παρά τη βουτιά που ήδη είχε κάνει ο «μαύρος χρυσός» έχει μεν βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να διατηρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, αλλά έχει παγιώσει το πλεόνασμα πετρελαίου και μαζί με αυτό και τις πολύ χαμηλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττονται πετρελαιοπαραγωγοί χώρες των οποίων τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά σχεδόν από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων όπως η Βενεζουέλα ή δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους με τόσο χαμηλές τιμές όπως το Ιράν.
Η πιθανότητα, άλλωστε, να διαψευσθεί η προσδοκία της Σαουδικής Αραβίας πως μια τιμή του «μαύρου χρυσού» γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να κάμπτει τις αντιστάσεις του Ριάντ, που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα. Μια διάθεση για πιο διαλλακτική στάση του Ριάντ φάνηκε προ ημερών, όταν ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Ναΐμι, μιλώντας στους Financial Times υποσχέθηκε να συνεργασθεί «με μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και χώρες εκτός ΟΠΕΚ για να σταθεροποιήσει την αγορά». Στη δήλωση αυτή προχώρησε στο περιθώριο διάσκεψης στη Μανάμα του Μπαχρέιν μία εβδομάδα αφότου είχε επαναλάβει πως το Ριάντ θα διατηρήσει την παραγωγή του σε υψηλά επίπεδα, πάντα με σκοπό να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει μερίδιο αγοράς.
Την ίδια στιγμή, όμως, το Ιράν, που έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να αυξήσει την παραγωγή του μόλις του το επιτρέψει η άρση των εναντίον κυρώσεων, ζητάει μείωση της παραγωγής από το διεθνές καρτέλ. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε επίπεδα γύρω στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι. Και μολονότι δήλωσε ότι δεν περιμένει μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, ο κ. Ζανγκανέχ τόνισε πως «κανείς δεν είναι ευτυχής με τα υφιστάμενα επίπεδα των τιμών». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μεταβεί στο Ριάντ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στην ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ και ντε φάκτο επικεφαλής της για μια αλλαγή πολιτικής με σκοπό την άνοδο των τιμών, ενώ το Ομάν, που είναι και η πρώτη χώρα σε παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή εκτός ΟΠΕΚ, χαρακτήρισε «ανεύθυνα» τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής και επέρριψε στο διεθνές καρτέλ συνυπαιτιότητα για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, όμως –η πλουσιότερη χώρα του Περσικού Κόλπου– αρχίζει να δυσκολεύεται να τηρήσει την ίδια πολιτική. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τις χώρες της Μ. Ανατολής, και ειδικότερα το Ριάντ, πως αν δεν σπεύσει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες ενδέχεται να βρεθεί με άδεια ταμεία εντός ολίγων ετών ακριβώς εξαιτίας του φθηνού πετρελαίου.
Πηγή: Καθημερινή
3 thoughts on “Μικροεπεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ)”