Υπάρχουν ορισμένα ‘’εγωιστικά γονίδια’’ που λένε σε κάποιον ασθενή να μείνει στο κρεβάτι όταν έχει συμπτώματα όπως καταρροή και πονοκέφαλο, ώστε να αποφύγουν άλλοι τη λοίμωξη, σημειώνουν ερευνητές.
Μαζί με τα συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να νιώσει κατάθλιψη και να χάσει το ενδιαφέρον για κοινωνικές και σεξουαλικές επαφές, περιορίζοντας τις ευκαιρίες μετάδοσης παθογόνων, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να αισθάνεται κάποιος άρρωστος είναι εξελικτική προσαρμογή και η εξέλιξη είναι λειτουργική στο επίπεδο του ‘’εγωιστικού γονιδίου’’.
Παρόλο που ο οργανισμός μπορεί ενδεχομένως να μην αποφύγει τη νόσο, η απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον θα μειώσει το συνολικό ποσοστό λοίμωξης στην ομάδα.
Η ερευνήτρια Keren Shakhar, του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, δήλωσε ότι από την οπτική γωνία του ανθρώπου η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται πολύ αλτρουιστική. Ωστόσο, από την οπτική γωνία του γονιδίου οι πιθανότητες μετάδοσης βελτιώνονται.
Οι επιστήμονες εστίασαν σε λίστα συχνών συμπτωμάτων και καθένα φαίνεται να στηρίζει την υπόθεση.
Για παράδειγμα, η απώλεια όρεξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου από κοινές πηγές τροφίμων ή νερού.
Η κούραση και η αδυναμία μπορούν να περιορίσουν την κινητικότητα του ασθενούς, μειώνοντας την ακτίνα της πιθανής λοίμωξης.
Ο Guy Shakhar, του Weizmann Institute’s Immunology Department, στο Ισραήλ, πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πως η απομόνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση μιας μεταδοτικής νόσου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Biology.