ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διήμερο αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Δικαιοσύνη» στη Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» στη Θεσσαλονίκη διημερίδα κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σκοπός του αφιερώματος είναι κατά τη συνάντηση αυτή της Δικαιοσύνης με τον κινηματογράφο να αναδειχθούν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι δημιουργοί του κινηματογράφου από υποθέσεις που απασχολούν τα δικαστήρια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει τα μηνύματα των κινηματογραφικών ταινιών που αφορούν τη δικαιοσύνη, η κοινή γνώμη.

Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει προβολές ταινιών που αφορούν τη δικαιοσύνη και συζητήσεις με σκηνοθέτες, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, ηθοποιούς, κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και δικαστές που θα διεξαχθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια 4 και 5 Μαρτίου 2016 με το εξής πρόγραμμα:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ώρα 11:30 Μ – Ο Δράκος του Ντύσελντορφ, του Φριτς Λανγκ (1931) ασπρ. 105΄

ώρα 14:00 Πέτρινα χρόνια, του Παντελή Βούλγαρη (1985) εγχρ. 135΄

ώρα 17:00 – 18.30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση

Συμμετέχουν: Παντελής Βούλγαρης σκηνοθέτης, Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ συγγραφέας, Νότης Φόρσος Διευθυντής Κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ-κριτικός κινηματογράφουΣυντονίζει: Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ώρα 10:30 Η δίκη της Νυρεμβέργης, του Στάνλεϊ Κράμερ (1961) ασπρ.186΄

ώρα 14: 30 Ζ, του Κώστα Γαβρά (1969) εγχρ. 127΄

ώρα 17:00-18:30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση

Συμμετέχουν: Κώστας Γαβράς σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης Ηθοποιός- Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Παναγιώτης Δόϊκος καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Αλέξης Παπαχελάς δημοσιογράφος

Συντονίζει: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Είσοδος ελεύθερη

Ευχαριστούμε την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την ευγενική παραχώρηση των ταινιών Μ – Ο Δράκος του Ντύσελντορφ και Πέτρινα χρόνια, αντίστοιχα.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

1. Μ – Ο Δράκος του Ντύσελντορφ σκην. Φριτς Λανγκ 1931 ασπρ. 105΄ με τους Πέτερ Λόρε, Γουσταβ Γκρύντγκεν, Μουσική Έντβαρντ Γκρηγκ Βερολίνο 1930. Ένας τρομακτικός σίριαλ κίλερ σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» καταφέρνει να ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζονται μεγαλώνει.

Ο Δολοφόνος πέφτει στα χέρια των κακοποιών οι οποίοι με το δικό τους τρόπο τον δικάζουν σε λαϊκό δικαστήριο.

Η σημαντικότερη Γερμανική ταινία όλων των εποχών (ένωση Γερμανικών Ταινιοθηκών).

Μια από τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου (Λίστα του Empire Magarine).

2. Πέτρινα χρόνια σκην. Παντελής Βούλγαρης 1985 έγχρ. 135΄ με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Καταλειφό.

Η γνωριμία ενός ζευγαριού το 1954 και η ζωή τους μέσα από διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στα σκληρά χρόνια της παρανομίας. Το 1967 η κοπέλα φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ και εκεί θα γεννήσει το γιό της…

Βραβείο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσ/νίκης σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείου ρόλου, Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών κ.α.

3. Η δίκη της Νυρεμβέργης (Judgement at Nyremberg) σκην. Στάνλεϊ Κράμερ 1961 ασπρ.186΄ με τους Σπένσερ Τρεϊσι, Μπαρς Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγόμερι Κλίφ, Μαξιμίλιαν Σέλ.

Ένας αμερικανός δικαστής αναλαμβάνει να δικάσει στη Νυρεμβέργη του 1948 τέσσερις Γερμανούς δικαστές που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσκαρ σεναρίου και α΄ ανδρικού ρόλου στον Μαξιμίλιαν Σέλ.

4. Ζ, σκην. Κώστα Γαβρά 1969 εγχρ. 127΄ με τους Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν«Από τον Ελληνικό κινηματογράφο έλειπε μία διάσταση, σαν εκείνη που συναντάμε στην Ελληνική τραγωδία, η σχέση θεάματος με την Αρχή και τους μηχανισμούς της Αρχής και την Εξουσία. Το Ζ δεν είναι ένα φίλμ πάνω στην ψυχολογία, είναι μία ταινία πάνω σ’ ‘έναν μηχανισμό» Κώστας Γαβράς.

Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

τηλ. επικοινωνίας: Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών γραμματεία 2310-

494104 και Ηλίας Κοντοζαμάνης Διευθυντής Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης της

Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών 6974362365 και Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκης 2310378400.