gounari4-724a

Δημητρίου Γούναρη: ο δρόμος των φοιτητών και όχι μόνο…

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη της πόλης βρίσκεται η πλατεία Ναυαρίνου το σημείο αναφοράς και συνάντησης του φοιτητικού και εναλλακτικού κόσμου της πόλης. Όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι θα δείτε παρέες νέων να κάθονται με τις παρέες τους κατά μήκος των ερειπίων του ανακτόρου του Γαλέριου. Η πλατεία Ναυαρίνου που πήρε το όνομα της από τη γνωστή ναυμαχία του 1827 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της σύγχρονης Ελλάδας, διακρίνεται από την πολυσυλλεκτικότητα, κάτι που θα το διαπιστώσετε με μία μόνο βόλτα στην περιοχή.

goynari-724

Στο δρόμο αυτό θα βρείτε κάθε λογής μαγαζιά αλλά κανένα από αυτά δεν καταλογίζεται στα ακριβά. Όλα είναι οικονομικά και γι’ αυτό και είναι το αγαπημένο μέρος των φοιτητών. Στούντιο τατουάζ και piercing, καφετέριες, μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ, κομμωτήρια, internet cafe και πολλά μαγαζιά με φαγητό είναι αυτά που θα συναντήσετε στη βόλτα σας στην πλατεία. Extra tip: στην πλατεία Ναυαρίνου θα βρείτε την καλύτερη κρέπα της πόλης.

goynari12 goynari11

goynari9-724Ωστόσο, η πλατεία Ναυαρίνου δεν παύει να είναι και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Το ανάκτορο του Ρωμαίου Καίσαρα Γάιου Γαλέριου Ουαλέριου Μαξιμιανού είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ύστερης Αρχαιότητας. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου μ. Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τις πηγές στο ανάκτορο διέμειναν σημαντικοί αυτοκράτορες του 4ο μ. Χ. αιώνα, μεταξύ των οποίων και ο Θεοδόσιος Α”. Το συγκρότημα ήταν κτισμένο στις νοτιοανατολικές παρυφές της πόλης, δίπλα στα τείχη και στον Ιππόδρομο, κατάλοιπα του οποίου διατηρούνται στα υπόγεια των οικοδομών της πλατείας Ιπποδρομίου. Περιλάμβανε διάφορα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα με διαφορετική χρήση το καθένα. Τα περισσότερα από αυτά, είναι θαμμένα κάτω από τις σύγχρονες οικοδομές, ενώ κάποια άλλα, όπως η Ροτόντα, το θριαμβικό τετράπυλο (Καμάρα), η αψιδωτή αίθουσα στην οδό Δ. Γούναρη, καθώς και τα κτίσματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου είναι ορατά μέχρι σήμερα.

gourari2-724

goynari8-724Η συστηματική ανασκαφή της περιοχής αυτής ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 και συνεχίσθηκε σταδιακά μέχρι το 1971. Ήρθαν στο φως πέντε σημαντικές κτιριακές ενότητες οι οποίες κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του ανακτόρου, που συνεχίσθηκε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 7 μ.Χ., υπέστησαν πολλές επισκευές. Ειδικότερα, ανασκάφηκαν περίστυλη αυλή, δύο αίθουσες υποδοχής και ακροάσεων με περίτεχνα δάπεδα (Βασιλική -Οκτάγωνο), λουτρό και δεξαμενές νερού. Η αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Β” και Γ” Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (1994-2000 και 2002-2006), με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2008 μάλιστα, ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Ναυαρίνου βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europa Nostra για την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

Από την πλατεία Ναυαρίνου δεν λείπουν και τα αρνητικά. Το φαινόμενο με τους τοξικομανείς στην πλατεία είναι και το μεγαλύτερό της πλήγμα. Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην περιοχή ιδιαίτερα τις βραδινές καθώς και οι καταστάσεις που ζουν οι ίδιοι δεν είναι και οι καλύτερες αλλά και η κίνηση πέφτει πολύ όταν νυχτώνει. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να μετριαστεί το φαινόμενο και όπως και να ‘χει ο πεζόδρομος είναι ακόμα το αγαπημένο στέκι των νέων και δεν φαίνεται να αλλάζει εύκολα αυτό.

Η πλατεία Ναυαρίνου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης αλλά και της φοιτητικής ζωής της πόλης. Είναι ένα μέρος που πρέπει να προστατευτεί από όλους λόγω της αρχαιολογικής και πολιτιστικής του αξίας αλλά και λόγω του ότι είναι ένα μέρος που εδώ και χρόνια προσελκύει χιλιάδες φοιτητές και τουρίστες. Είναι ένας δρόμος με χρώμα που έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του που δεν παύει να είναι από τα αγαπημένα μέρη και των μόνιμων κατοίκων της πόλης αλλά και των επισκεπτών της.

Πηγές: Υπουργείο Πολιτισμού, Σύνδεσμος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Φωτο-VIDEO: Θ. Ε.(press724.gr)