patoulis-kede

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τους δήμους, ερήμην τους

Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλου.

Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης οι : Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης , Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος,  Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ενώ το Δήμαρχο Λέρου εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχαήλ Κοντραφούρης. Επίσης παρέστη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα . Συγκεκριμένα:

  • Καταδίκασε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για την κατασκευή των hot spots .

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα τις μεθόδους με τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση την κατασκευή hot spots, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή και παραμονή των προσφύγων και μεταναστών που κατά χιλιάδες καταφθάνουν σε ημερήσια βάση στη χώρα μας. Θεωρούμε απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η Αστυνομία και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του Κράτους για να εφαρμοστεί μια πολιτική η οποία υλοποιείται χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης. Οι κάτοικοι των περιοχών που πρόκειται να δημιουργηθούν τα hot spots δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί από την επομένη της λειτουργίας τους. Δεν γνωρίζουν αν οι συγκεκριμένοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν μόνον για την καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών ή θα μετατραπούν σε στρατόπεδα παραμονής τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

  • Ζήτησε να υπάρξει άμεση και ειλικρινής ενημέρωση για το συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει με ειλικρίνεια ποιες ακριβώς δεσμεύσεις έχει αναλάβει απέναντι στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μας πει επιτέλους τι προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός που θα έπρεπε να έχει ήδη καταρτίσει, καθώς και με ποιον τρόπο αυτός ο σχεδιασμός θα γίνει πράξη. Πρέπει οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν:

  1. πόσα hot spots θα δημιουργηθούν και πού αυτά θα κατασκευαστούν
  2. τι δυναμικότητας θα είναι οι χώροι αυτοί και αν θα είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου
  3. για πόσο διάστημα θα φιλοξενούνται εκεί οι πρόσφυγες – μετανάστες
  4. αν έχει διασφαλίσει η Κυβέρνηση την προώθηση των προσφύγων αυτών σε άλλες χώρες
  5. ποιος θα αναλάβει τη φύλαξη των συγκεκριμένων χώρων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις περιοχές που τα κέντρα φιλοξενίας θα λειτουργήσουν
  • Ανάγκη για εθνική συνεννόηση και συνεργασία

Ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μια ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας πάνω σε αυτό το κρίσιμης σημασίας εθνικό ζήτημα. Να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, γιατί αυτό υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Οφείλουν όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια και να μην αφήσουν την Κυβέρνηση μόνη της να αποτύχει, γιατί αυτό θα βλάψει μακροπρόθεσμα τη χώρα.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα δώσει το παρόν, όπως δίνει καθημερινά το παρόν στην καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο.

  • Η Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει το άλλοθι στους λανθασμένους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η θέση μας είναι ότι η δημιουργία των hot spots δεν θα λύσει από μόνη της κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού, εθνική συνεννόηση και συνεργασία και παράλληλα ενημέρωση των λαών της Ευρώπης.

Η δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων σε ελληνικά νησιά, χωρίς παράλληλα να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο από το σύνολο των χωρών μελών της Ε.Ε. για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθούν, θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα καταστροφική για την Πατρίδα μας.

Θα εκτονώσει την πίεση που δέχεται η Ευρώπη και θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας να αντιμετωπίσουν την πολιτική πίεση που τους ασκούν οι τοπικές τους κοινωνίες εξαιτίας του προσφυγικού. Αλλά θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα που δέχεται την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

  • Να αναδειχθούν οι αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να αναδείξει τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναλαμβάνοντας διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Να αξιοποιήσουμε συνολικά τις διεθνείς συμμαχίες που διαθέτει το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της χώρας στους κόλπους των Ευρωπαϊκών Κομμάτων με σκοπό:

  1. Να αναδειχθεί καταρχήν η αντίφαση να επιμένει από τη μια η Ευρώπη (σωστά) πως οι πρόσφυγες ή μετανάστες πρέπει να διασώζονται από τις άγριες θάλασσες και να απολαμβάνουν πολιτισμένων συνθηκών φροντίδας και εγκατάστασης. Αλλά από την άλλη να απαιτεί από την Ελλάδα να «σφραγίσει» τα σύνορά της μπροστά στη συνεχή ροή προσφύγων ή μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες.
  2. Να αναδείξει ότι είναι υποκριτικό από τη μια να κατηγορείται η Ελλάδα ότι δεν μπορεί να ασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης και από την άλλη να μας ζητείται να φυλάξουμε από κοινού τα σύνορα αυτά με την Τουρκία, η οποία ως Κράτος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην Ευρώπη.
  3. Να αναδείξει την αντίφαση ότι από τη μια κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για τα όσα έχει κάνει ( ή δεν έχει κάνει ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ από την άλλη να διατηρούν εξαιρετικά καλές σχέσεις με χώρες (συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας) που ενθαρρύνουν μετανάστες ή πρόσφυγες να διαφεύγουν προς την Δύση. Επιδεικνύοντας ταυτόχρονα προκλητική ανοχή και αδιαφορία αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες, όταν τα κράτη που ενθαρρύνουν τις μεταναστευτικές ροές, αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους που επαναπατρίζονται.
  4. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθηκευτικός χώρος ανεπιθύμητων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση στην Συρία δεν βελτιωθεί και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σύντομα να επιστρέψουν πίσω στις Πατρίδες τους; Θα γίνουν τα στρατόπεδα αυτά στην Ελλάδα μόνιμα;

 ΗΗ Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο

Η Κυβέρνηση και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο σε όσους μας απειλούν για έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αν δεν συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Η απειλή να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν είναι υποκριτική.  Αφενός γιατί η Ελλάδα δεν μοιράζεται σύνορα με καμία χώρα της Σένγκεν. Άρα δεν αποτρέπεται με την έξοδό μας η ροή μεταναστών.

Αφετέρου, γιατί αποκαλύπτει η απειλή αυτή ότι ο πραγματικός στόχος κάποιων είναι το «σφράγισμα» των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και των Βορείων (εκτός ΕΕ) γειτόνων της. Με αποκλειστικό σκοπό το «μποτιλιάρισμα» των προσφύγων στην Ελλάδα.

Η Συνθήκη Σένγκεν και η ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών στα όρια της Ε.Ε. αποτελεί βασικό στοιχείο του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα προκαλέσει υπαρξιακή κρίση στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα που ενώ δοκιμάζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ταυτόχρονα σηκώνει τεράστιο βάρος για τη διαχείριση ενός προβλήματος που δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Και ταυτόχρονα, να επιδείξει πλέον μηδενική ανοχή απέναντι σε χώρες που καταρρέουν ηθικά, ενθαρρύνουν και πυροδοτούν εντάσεις και πολεμικές συγκρούσεις και ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν τα σύνορα τους για να δημιουργήσουν  αστάθεια σε όλη την Ευρώπη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε τα εξής:

«Η κεντρική εξουσία πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, ερήμην τους. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Πρέπει ό,τι μας αφορά, να το μαθαίνουμε πρώτοι. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μία εθνική υπόθεση και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα και ενωμένοι».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνεργασία του υπουργείου με τους Δημάρχους καλή και πρόσθεσε πως άκουσε τις προτάσεις των Δημάρχων αλλά και τις επιφυλάξεις τους για τους χώρους υποδοχής που έχουν επιλεγεί, επισημαίνοντας πως οι όποιες ενστάσεις θα συνεξεταστούν με τα συναρμόδια υπουργεία.