Ραγδαία είναι η αύξηση των αιτήσεων παροχής ασύλου των προσφυγών και των παράνομωνμεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τις 2.000.
Η αυξημένη κινητικότητα για αιτήσεις στα νησιά Λέσβος-Χίος-Σάμος ξεκίνησε από την Παρασκευή 1η Απριλίου ενώ το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, και τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, το ενδιαφέρον ήταν μηδαμινό.
Από την στιγμή που η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ και ξεκίνησε η επαναπροώθηση των πρώτων ανθρώπων, οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σπεύδουν να καταθέσουν μαζικά αίτηση ασύλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αίτηση ασύλου ακόμα και αν δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέτασή της ενώ εάν γίνει αποδεκτή τότε ο δικαιούχος του ασύλου δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα εκτός από την Ελλάδα.
Σε εγρήγορση βρίσκονται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ομάδες της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν και μεταφραστές και ενημερώνουν τους ανθρώπους για τα δικαιώματα τους και τις διαδικασίες που χρειάζεται να κάνουν για την αίτηση ασύλου.
Πάντως να υπογραμμίσουμε πως οι μαζικές προσφυγές αιτήσεων για άσυλο έχει κωλυσιεργήσει την κρατική μηχανή αφού φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμη για τόσο μεγάλο όγκο αιτήσεων που ολοένα και αυξάνει μετά και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σε δηλώσεις της τόνισε πως οι δομές ασύλου πρέπει να στελεχωθούν και να υποστηριχτούν επειγόντως και υπογράμμισε ότι οι πολίτες των νησιών δοκιμάζονται σκληρά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
«Πρέπει επειγόντως να στελεχωθούν οι δομές για το άσυλο και να υποστηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που συμφώνησαν η ΕΕ και η Τουρκία, διότι η υπέρ-συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά έχει δημιουργήσει πλέον πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ένταση του πολύ μεγάλου ζητήματος, οι ασάφειες στην διαδικασία και η κούραση όλων, δεν είναι οι καλύτερες συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο χρειάζεται υπομονή, σύνεση και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπιστεί. Οι πολίτες των νησιών δοκιμάζονται, όταν τους μήνες αυτούς έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά και κοινωνικά κάτι που χρειάζεται άμεση παρέμβαση ειδικού προγράμματος στήριξης των κατοίκων».