Συνήθως ανησυχούμε για την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας από το αγρόκτημα ή των τροφίμων που σερβίρονται στα εστιατόρια, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κύρια πηγή τροφικής δηλητηρίασης παραμένει το σπίτι. Τα βακτηρίδια που σχετίζονται με τις τροφογενείς ασθένειες είναι κυρίως η σαλμονέλα, το εσερίχια κόλι και το καµπυλοβακτηρίδιο.
Οι καταναλωτές, ενώ κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ενήμεροι για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, ακόμα δεν παίρνουν την υγιεινή στην κουζίνα αρκετά στα σοβαρά.
Συχνά λάθη ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι | Προφυλάξεις |
Ανεπαρκής ψύξη | Κρατήστε τα τρόφιμα κατεψυγμένα ή παγωμένα μέχρι την κατανάλωση |
Κακή γενική υγιεινή | Πλένετε τα χέρια τακτικά |
Μόλυνση από προσβεβλημένο άνθρωπο | Τα μέλη της οικογένειας που είναι άρρωστα δεν πρέπει να αγγίζουν το φαγητό |
Ανεπαρκής θέρμανση | Ακολουθείτε τις οδηγίες για τον χρόνο και τη θερμοκρασία στις συσκευασίες των τροφίμων και τις συνταγές |
Χρήση μολυσμένων σκευών | Κρατήστε τις επιφάνειες καθαρές, πλύνετε τα σκεύη μετά τη χρήση |
Διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ των τροφίμων | Κρατήστε τα τρόφιμα χωριστά |
Ετοιμασία πολύ ώρα πριν | Φάτε αμέσως μετά την ετοιμασία ή αναθερμάνετε |