Ένα λεπτομερές σχέδιο «προστασίας της Δημοκρατίας» φέρεται να είχε ετοιμαστεί (χωρίς να έχει κατονομαστεί ή καταγραφεί) σε περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου κέρδιζε τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.
«Ήταν σαν πύραυλος πολλαπλών επιπέδων» είπε ανώτερος αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο περιοδικό l’Obs. «Η φιλοσοφία και ο βασικός σκοπός ήταν η διατήρηση της ειρήνης, με σεβασμό στους κανόνες του Συντάγματος».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα περί του σχεδίου αυτού βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η στήριξη προς τον Εμανουέλ Μακρόν (που νίκησε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών) αυξάνεται εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 11 και 18 Ιουνίου.
Το l’Obs επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές, με γνώσεις περί του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, που θα είχε τεθεί σε λειτουργία εάν η Λεπέν έμπαινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Όπως αναφέρεται, είχε καταρτιστεί από μια μικρή ομάδα υπουργών, προσωπαρχών και υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών.
Το σχέδιο είχε κυρίως στόχο να αποτραπεί η κοινωνική αναταραχή και «πάγωμα» της πολιτικής κατάστασης, μέσω έκτακτης σύγκλησης της βουλής και διατήρησης του απερχόμενου πρωθυπουργού στη θέση του. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνταν έξαρση «ακραίας βίας», κυρίως από ακροαριστερούς διαδηλωτές, σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, καθώς η χώρα θα βρισκόταν «στο χείλος του χάους».
Ακόμα και πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 23 Απριλίου, εμπιστευτικό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε πως «χωρίς εξαίρεση, κάθε τοπικό διευθυντήριο δημοσίας ασφαλείας έχει εκφράσει προβληματισμούς», σύμφωνα με τη Le Parisien.
Από τους περιφερειακούς επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είχε ζητηθεί στις 21 Απριλίου να παρουσιάσουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης ταραχών, σύμφωνα με το l’Obs. Στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Γαλλίας, πάνω από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, καθώς και 7.000 στρατιώτες, ήταν ήδη σε υπηρεσία.
Τον Μάιο, δύο ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο, υπήρξε προειδοποίηση σε άλλο σημείωμα πως οι διαδηλωτές ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν «πυροτεχνήματα, όλμους και εμπρηστικές βόμβες». Επίσης, πάντα σύμφωνα με το l’Obs, το σχέδιο προέβλεπε έκτακτη σύγκληση της Βουλής στις 11 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο, για την εξέταση της αναμενόμενης «εθνικής κρίσης» που θα ακολουθούσε την εκλογή Λεπέν. Η επιλογή των ψηφοφόρων θα είχε γίνει αποδεκτή, και η προεδρία θα είχε περάσει στη Λεπέν από τον Φρανσουά Ολάντ- αλλά η κυβέρνηση, τονίζουν αξιωματούχοι, θα είχε εξασφαλίσει «την ασφάλεια του κράτους…η κυβέρνηση έχει να κάνει με τον προσχεδιασμό».