ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτο: Στο Ιράν οι γυναίκες ντύνονται άντρες για να μην φορούν μαντίλα!

Στο Ιράν είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι και τα μαλλιά τους με την παραδοσιακή μαντίλα, το χιτζάμπ. Η κρατική αστυνομία ηθών καραδοκεί για να συλλάβει και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε όσες αρνούνται να συμμορφωθούν.

Πρόσφατα, πολλές Ιρανές ανάρτησαν στο Instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους από τους δρόμους της Τεχεράνης, όπου έχουν κόψει τα μαλλιά τους κοντά και ντύνονται με αντρικά ρούχα για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερες δημόσια χωρίς την μαντίλα και να περνούν απαρατήρητες από την αστυνομία ηθών. Παράλληλα, ακτιβιστές στο Ιράν τάσσονται στο πλευρό της εκστρατείας αυτών των γυναικών, που παλεύουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και καλούν τις τουρίστριες από την Δύση να παραβαίνουν τον σχετικό νόμο και να μην φορούν μαντίλα.

Πάντως, στην χώρα η αστυνομία ηθών εξακολουθεί να είναι πολύ αυστηρή και την περασμένη εβδομάδα συνέλαβε οκτώ μοντέλα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους χωρίς μαντίλα ενώ αίσθηση προκάλεσε η δημόσια συγγνώμη του ενός από αυτά στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Αρκετοί άντρες στο Ιράν ενισχύουν τον αγώνα των γυναικών για να βγάλουν την μαντίλα. Στις 14 Μαΐου ο Pejman Rahbar, Ιρανός αθλητικογράφος, ανάρτησε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο με μια νεαρή Ιρανή, που αναγκάστηκε να ντυθεί σαν άντρας για να  παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Τεχεράνη.