Αλαλούμ επικρατεί στα φαρμακεία με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών και λοιπών προϊόντων. Πέντε μήνες μετά την τυπική ημερομηνία κατάθεσης των συνταγών του Ιανουαρίου 2017 και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, τα φαρμακεία παραμένουν απλήρωτα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από τη σύμβαση.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες φαρμακοποιών, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τηλεφωνικώς ότι θα κουρέψει χρήματα των συνταγών του Ιανουαρίου 2017, οι οποίες ήδη έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί από τους φαρμακοποιούς, χωρίς καν να δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους αυτής της περικοπής. Μάλιστα, όταν κάποιος φαρμακοποιός ζητήσει να καταθέσει ένσταση, ο ΕΟΠΥΥ τον συμβουλεύει να μην το κάνει διότι πρώτον θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πληρωμή του και δεύτερον διότι κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν καν πώς να διαχειριστούν την ένσταση.
«Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερα υλικά, περισσότερο από το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε έως το 2016 κι ακόμα είναι απλήρωτοι», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Αργύρης Αργυρόπουλος.
Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του απερχόμενου προεδρείου του δ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο, χωρίς να ενημερώσει το υπόλοιπο δ.σ., έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση αιφνιδίως στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στις 2/1/2017 με τα χαμόγελα να…περισσεύουν.
«Τα χαμόγελα εκείνα έχουν στοιχίσει πολύ στους φαρμακοποιούς που, εκτός των άλλων, δεινοπάθησαν να ανταπεξέλθουν στην ανοργανωσιά που χαρακτηρίζει το νέο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων το οποίο τέθηκε σε λειτουργία 3 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος και προσθέτει ότι «η κακή οργάνωση, η προχειρότητα στην εκτέλεση και η απουσία σχεδιασμού μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του κράτους, όμως η de facto αποδοχή όλων αυτών εξαρχής από τον ΠΦΣ, καθώς και η ανοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια των καθυστερήσεων, αποτελεί ασυγχώρητη συνέργεια».
Ταξιδεύουν οι συνταγές
Την ίδια στιγμή, από την τσέπη τους πληρώνουν οι φαρμακοποιοί για να στέλνουν στον ΕΟΠΥΥ στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα.
«Οι συνταγές ταξιδεύουν πέρα δώθε σε όλη την Ελλάδα και οι τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ ψαλιδίζουν τις δαπάνες που εκκαθαρίζουν. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με δικά τους έξοδα, στέλνουν στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα. Επωμίζονται το κόστος της αποστολής και της ασφάλισης του περιεχομένου. Ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει τους φακέλους από όλη την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο και από εκεί, αφού παραληφθούν, ψηφιοποιούνται με έξοδα του ΕΟΠΥΥ και ταξιδεύουν πάλι, πίσω στις τοπικές ΠΕ.ΔΙ. με σκοπό να γίνει η εκκαθάρισή τους», εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για τον ορισμό της σπατάλης και της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος στην πλάτη των φαρμακοποιών. Εκεί, οι μικροί λογαριασμοί θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ οι μεγάλοι λογαριασμοί πολλών χιλιάδων ευρώ από δειγματοληπτικό! Τους ελέγχους πραγματοποιούν υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες θα περικόπτουν κατά βούληση δαπάνες που έχουν υποβληθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη για τις γνωματεύσεις του Ιανουαρίου 2017 άρχισαν τα τηλεφωνήματα από τις ΠΕ.ΔΙ. προς τα φαρμακεία, από τα οποία ζητείται να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια για τις περικοπές που θα τους γίνουν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για τους λόγους περικοπής, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο, μόνο και μόνο γιατί εκτέλεσαν αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς και ο ΕΟΠΥΥ τα θεωρεί υπερβάλλοντα.
«Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τη συνταγογράφηση στην πηγή της θα στοιχίσει στα φαρμακεία. Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Με λίγα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ με τα χρήματα των φαρμακοποιών για υλικά που ήδη αγόρασαν, εξόφλησαν και χορήγησαν σε ασφαλισμένους ασκεί κοινωνική πολιτική και δίνει παροχές. Αργεί δε να τους εξοφλήσει και μάλιστα πριν το κάνει, περικόπτει και κατά βούληση», καταγγέλλει ο κ. Αργυρόπουλος.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι επιστολές διαμαρτυρίας που εκδίδονται κατόπιν εορτής από το δ.σ. του ΠΦΣ περιορίζονται στη δημιουργία εντυπώσεων και δεν έχουν αξία αφού δεν επιφέρουν καμία αλλαγή.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ