dikastiko-megaro-thessalonikis

Αθωώθηκαν συνδικαλιστές που είχαν μηνυθεί από τον πρόεδρο του ΕΚΘ και μέλη σωματείου της ΕΛΒΟ

Αθώοι κρίθηκαν από το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δύο εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, σε βάρος των οποίων είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καθώς και 4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, του σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ.

Οι κατηγορούμενοι ως μέλη της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων της ΕΛΒΟ», είχαν εκδώσει ανακοίνωση, την προηγουμένη της Γενικής Απεργίας που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 27-11-14, ασκώντας κριτική προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και κάνοντας λόγο για «εργατοπατέρες», για «ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές» και για «ανεπάγγελτους  συνδικαλιστές»

Στην ουσία είναι ίσως η πρώτη φορά που συνδικαλιστές μηνύουν συνδικαλιστές με αφορμή μια ανακοίνωση.

Η κατάθεση του προέδρου του ΕΚΘ και οι ερωτήσεις της έδρας για τα…προνόμια

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκησε περισσότερες από 3 ώρες, και καταθέτοντας στην έδρα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ εξετάστηκε αρκετή ώρα από την πρόεδρο του δικαστηρίου, αναφέροντας πως ο ένας εκ των κατηγορουμένων, λίγο πριν την επίμαχη ανακοίνωση τον «εκθείαζε»  για τις ενέργειες του που αφορούσαν στη σωτηρία της ΕΛΒΟ, ενώ αμέσως μετά, άρχισε να τον κατηγορεί μέσα από το κείμενο, το οποίο ο κ.Τσαραμπουλίδης  χαρακτήρισε ως ψευδές και συκοφαντικό. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ μάλιστα, ανέφερε πως ούτε «εργατοπατέρας» είναι ούτε «ανεπάγγελτος μεσίτης συνδικαλιστής» .

Κάπου εκεί, η συζήτηση πήγε στο θέμα των συνδικαλιστικών προνομίων, με τον κ.Τσαραμπουλίδη να λέει σε κάθε τόνο πως δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τη θέση του για κανένα προνόμιο: «Δεν παίρνω, ούτε τα 586 ευρώ που θα μπορούσα να παίρνω ως έξοδα παράστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της έδρας ωστόσο, δεν είχε πειστεί τα όσα έλεγε ο ενάγων και συνέχιζε να του κάνει ερωτήσεις. «Γιατί είναι τόσο τρομερό, να λέει ένας συνδικαλιστής ότι μια απεργία είναι τουφεκιά στον αέρα; Γιατί θεωρείτε προσβλητική την έκφραση επαγγελματίας συνδικαλιστής; Σας φαίνεται παράξενο που ο κόσμος έχει αυτήν την άποψη για τα προνόμια; Ρωτούσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος ενώ σε κάποια στιγμή είπε στον πρόεδρο του ΕΚΘ: Μπορούσατε να τα κάνετε και τα δύο κύριε μάρτυς (εννοώντας και να δουλεύει στην κανονική του εργασία από την οποία απέχει και να ασχολείται με τον συνδικαλισμό)…Δεν μπορεί να θεωρηθεί προνόμιο, ότι έχετε τη σίγουρη δουλειά και ταυτόχρονα κάνετε και τα συνδικαλιστικά;»

Για να απαντήσει ο κ.Τσαραμπουλίδης, «Ένας άνθρωπος που πάει στις 8.30 το πρωί στο ΕΚΘ και φεύγει στις 9.30 το βράδυ, τι προνόμιο μπορεί να έχει;»

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξάλλου, οι μάρτυρες κατηγορίας επισήμαναν στο σύνολο τους πως η επίμαχη ανακοίνωση, δεν είχε αναρτηθεί μόνο στους χώρους εργασίας της ΕΛΒΟ, αλλά μοιράστηκε και την επομένη στη συγκέντρωση του ΕΚΘ, σε χιλιάδες άτομα. Υποστήριξαν δε πως οι εκφράσεις που περιείχε, ήταν προσβλητικές και συκοφαντικές και ήθελαν να πλήξουν το κύρος τόσο του προέδρου του ΕΚΘ, όσο και των μελών της διοίκησης του σωματείου της ΕΛΒΟ.

Στην κατάθεση της, η πρώην αναπληρώτρια γ.γ του εργατικού Κεντρου Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρο το γεγονός ότι απασχολεί ένα δικαστήριο, μια καταγγελία από αντίπαλες συνδικαλιστικές παρατάξεις. «Τα ζητήματα αυτά, πάντα λύνονταν με συνδικαλιστικό τρόπο και ποτέ δεν απασχόλησαν τα δικαστήρια. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν, πολύ πιο καυστικές ανακοινώσεις, με πολύ βαρύτερους χαρακτηρισμούς, ακόμη και εναντίον μου, αλλά ποτέ δεν κατατέθηκε κάποια μήνυση» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ως πολιτικό κείμενο, το οποίο έχει σύνηθες συνδικαλιστικό περιεχόμενο, χαρακτήρισαν την επίμαχη ανακοίνωση οι μάρτυρες υπεράσπισης. Τόνιζαν με κάθε τόνο, πως η χρήση συνδικαλιστικών εκφράσεων και κρίσεων, ειδικά στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ποινικοποιείται.

Κατηγορούμενοι: Δεν αναφερθήκαμε στον πρόεδρο του ΕΚΘ

Στη διάρκεια της απολογίας τους, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως σε καμία περίπτωση δεν στράφηκαν εναντίον συγκεκριμένου φυσικού προσώπου και ειδικά εναντίον του Π.Τσαραμπουλίδη, από τον οποίο όπως είπαν δέχτηκαν απειλές μετά την έκδοση της ανακοίνωσης. «Του εξήγησα και από το τηλέφωνο. Δεν γράφω για σένα. Αλλά αυτός άρχισε να με απειλεί πως θα μου κάνει μηνύσεις, πως θα μου πάρει 100.000 ευρώ, πως δεν θα ξαναδουλέψουμε κτλ.» υποστήριξε ο ένας από τους κατηγορούμενους, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που δεν έχει κανένα προηγούμενο τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εισαγγελέας της έδρας από την πλευρά του, πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, τονίζοντας πως η ανακοίνωση δεν αναφερόταν κατά συγκεκριμένων προσώπων, πως το περιεχόμενο της δεν περιλαμβάνει γεγονότα, αλλά έχει εκτιμήσεις και ερμηνείες διαφόρων γεγονότων, αλλά και πως το έγγραφο μπορεί να έχει μεν οξείς χαρακτηρισμούς, ωστόσο οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι εντός των ορίων και του πλαισίου της συνηθισμένης συνδικαλιστικής ορολογίας.

Μετά την αγόρευση και των δύο συνηγόρων, πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση, με δεκάδες άτομα εντός του δικαστηρίου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

 

 

Ρεπορτάζ : Αλέξης Αλεξιάδης




3 thoughts on “Τροχαίο: Δείτε που «καρφώθηκε» αυτοκίνητο

Comments are closed.