ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Ελλάδα, η χειρότερη χώρα για όσους ζουν μακριά από την πατρίδα τους!

Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του, η απάντηση θα ήταν το Μπαχρέιν. Εάν πάλι έπρεπε να αποφύγεις κάποια ή έστω να αποτελέσει την τελευταία επιλογή για να ξενιτευτείς, αυτή θα ήταν η Ελλάδα. Αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Expat Insider 2017».

Πράγματι, η εν λόγω έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο από την InterNations, τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση της λίστας της με τους αγαπημένους και λιγότερο αγαπημένους προορισμούς των εκπατρισμένων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα – μαζί με το Κουβέιτ – βρίσκεται στις τρεις τελευταίες θέσεις επί τέσσερα συνεχόμενα έτη. Τα οικονομικά και η οικογενειακή ζωή είναι οι δύο «πονοκέφαλοι» για τους ανθρώπους από το εξωτερικό που επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν και να εργαστούν, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Ειδικότερα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους δεν είναι αρκετό για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, ενώ το 27% δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό για να τα βγάλουν πέρα. «Ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης», είναι η απάντηση που δίνει ένας εκ των συμμετεχόντων σχετικά με τα αισθήματα που του δημιουργεί η διαβίωσή του στην Ελλάδα. Άλλωστε, η επιδείνωση των επιδόσεων της χώρας μας όσον αφορά στο κόστος εκπαίδευσης και στις συνθήκες που βιώνει μια οικογένεια, οδήγησε την Ελλάδα στην τελευταία θέση και στην υποκατηγορία για την οικογενειακή ζωή.

Σημειωτέον πως η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση και όσον αφορά στην πολιτική σταθερότητα (με το 33% των συμμετεχόντων να χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη χώρα ως «πολύ κακή»), ενώ από την άποψη ασφάλειας, βρίσκεται στην 53η θέση σε σύνολο 65 χωρών. Πρώτη από το τέλος έρχεται η Ελλάδα και όσον αφορά στην εργασιακή ασφάλεια, αλλά και στις προοπτικές εργασίας και καριέρας. Άλλωστε, τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει και στα προσωπικά οικονομικά, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα έρχεται πάντα τελευταία, όπως τονίζει η έκθεση. Σημειωτέον πως το 51% των συμμετεχόντων δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο στη χώρα μας.

Η έκθεση έχει διαχωρίσει τους εκπατρισμένους ανάλογα με το προφίλ που τους αντιπροσωπεύει καλύτερα, με την Ελλάδα να ανήκει στο προφίλ εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για λόγους οικογενείας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο προφίλ, το 34% των εκπατρισμένων βγάζουν λιγότερα χρήματα από όσα θα έβγαζαν στη χώρα τους, το 34% επίσης αξιολογεί αρνητικά την καριέρα, το 51% έχει ζήσει στην ξένη χώρα για περισσότερα από δέκα χρόνια και τέλος το 79% δηλώνει ότι αισθάνεται «σαν στο σπίτι του».

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί

1. Μπαχρέιν
2. Κόστα Ρίκα
3. Μεξικό
4. Ταϊβάν
5. Πορτογαλία
6. Νέα Ζηλανδία
7. Μάλτα
8. Κολομβία
9. Σιγκαπούρη

10. Ισπανία

Οι 10 χειρότεροι προορισμοί

65. Ελλάδα
64. Κουβέιτ
63. Νιγηρία
62. Βραζιλία
61. Σαουδική Αραβία
60. Ιταλία
59. Ουκρανία
58. Κατάρ
57. Ινδία
56. Τουρκία

Άλλα ευρήματα:

* Το Μπαχρέιν μετά βίας περιλήφθηκε στο top 20 το 2016 (19η θέση) και φέτος κατέκτησε την πρώτη θέση.

* Σημαντικό «άλμα» και για τη Μαλαισία που αναπήδησε από την 38η θέση το 2016 στην 15η το 2017, ενώ στους μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνονται η Νορβηγία και η Πορτογαλία. Η Πορτογαλία, ειδικότερα, βρέθηκε 23 θέσεις υψηλότερα, λόγω κυρίως της βελτίωσης που γνώρισε όσον αφορά στην ποιότητα ζωής.

* Από την άλλη, η Αυστραλία που το 2016 είχε καταφέρει να μπει στο top 10, φέτος έπεσε 27 θέσεις, στην 34η θέση, με την Πολωνία και την Ουκρανία να τη συνοδεύουν στη λίστα με τους μεγαλύτερους χαμένους του 2017.

* Η Βρετανία κατέχει την 54η θέση, ήτοι 21 θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι, στον απόηχο της απόφασης για το Brexit.