ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Citi: «Κόβει» τις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ – «Βλέπει» ύφεση στο α’ εξάμηνο

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ προχωρά η Citigroup, όπως και είχε προαναγγείλει η αμερικάνικη τράπεζα στο Capital.gr πριν δύο περίπου εβδομάδες, προειδοποιώντας μάλιστα πως η τάση που οδήγησε στην βαθιά ύφεση του τετάρτου τριμήνου του 2016 θα συνεχιστεί σε όλο το πρώτο εξάμηνο, χτυπώντας έτσι το καμπανάκι του κινδύνου γύρω από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα εκτιμά ότι ο δρόμος της εξόδου στις αγορές θα παραμένει ερμητικά κλειστός έως και το 2021 τουλάχιστον.

Της Ελευθερίας Κούρταλη απο capital.gr

Όπως σημειώνει η Citi, το Eurogroup αυτή την εβδομάδα έληξε χωρίς μεγάλη πρόοδο και εκτιμά πως ούτε και στην επόμενη  συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Απριλίου – του οποίου ακόμα η ατζέντα δεν έχει καθοριστεί – αναμένεται να έχουν επιλυθεί οι διαφορές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα, αν και εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μεγάλες καθυστερήσεις, η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως εν όψει και των μεγάλων αποπληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι.

Citi: "Κόβει" τις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ - "Βλέπει" ύφεση στο α' εξάμηνο

Η Citi τονίζει πως το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2016 αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα, και σε πτώση κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Για αυτόν ακριβός τον λόγο, όπως είχε προειδοποιήσει στις 9 Μαρτίου μιλώντας στο Capital.gr, προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ του 2017 και πλέον εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 0,5% από 1,1% που προέβλεπε πριν. Όπως τονίζει αυτό το «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεών της αντανακλά όχι μόνο το χειρότερο από το αναμενόμενο σημείο εκκίνησης αλλά και τα αδύναμα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για το δίμηνο Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου.

ψ5

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Citi «βλέπει» την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 1,3% το 2018, στο 1,4% το 2019 και στο 1,5% το 2020-2021.

ψ2

Το χρέος, από το 179% του ΑΕΠ το 2016, φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ το 2018 θα αυξηθεί ελαφρώς στο 180% πριν υποχωρήσει οριακά και πάλι στο 179% το 2019, στο 177% του ΑΕΠ το 2020 και στο 174% το 2021.

Σε ότι αφορά το «φλέγον» ζήτημα τις εξόδου στις αγορές, οι εκτιμήσεις της Citi δείχνουν πως ο δρόμος προς την απεξάρτηση της χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα μνημόνια θα παραμείνει ερμητικά κλειστός έως και το 2021 που φτάνουν οι προβλέψεις της.  Συγκεκριμένα εκτιμά πως οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται και από το 7,43% το 2017, θα αγγίζουν το 8,53% το 2018, το 8,95% το 2019, το 9,57% το 2020 και το 9,81% το 2021, με λίγα λόγια θα διαμορφώνονται σε «απαγορευτικά» επίπεδα, με το spread έναντι των γερμανικών να κυμαίνεται κατά τα επόμενα 5 χρόνια μεταξύ των 700 και των 800 μονάδων βάσης.

ψ3

ψ4
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τα capital controls  και τα νέα μέτρα λιτότητας «χτυπούν» το ΑΕΠ, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα και προειδοποιεί πως αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι υφεσιακά.

Η ελληνική οικονομία μπορεί ωστόσο να ανακάμψει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανόν όχι πριν από το καλοκαίρι, αλλά θα υποαποδόσει σημαντικά των στόχων του προγράμματος διάσωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για 2,5% ανάπτυξη το 2017 γίνονται πλέον εντελώς μη ρεαλιστικές.

Πάντως η Citi δεν θεωρεί ότι το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία. Οι κίνδυνοι για πρόωρες εκλογές μπορεί να αυξηθούν, αλλά η προσφυγή στις κάλπες παραμένει ένα απίθανο σενάριο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, και να διεξαχθούν εκλογές, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία αποτελέσματα, όπως το Grexit, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.