ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι στο νέο μνημόνιο

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για το Ελληνικό ζήτημα με την οποία επέβαλαν το νέο μνημόνιο στην πατρίδα μας βαδίζει στο ίδιο γνωστό μονοπάτι της αποτυχίας. Συνεχίζει τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία στην Ελλάδα η οποία έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Εντείνει τη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των Ελλήνων πολιτών το 40% των οποίων ζει ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η επιβολή από την πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης προαπαιτούμενων μέτρων ύψους 3,1 δις ευρώ ως προϋπόθεση για ενδεχομένη εξέταση της αίτησης δανειοδότησης της Ελλάδας από τον ESM παραβίασε το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM, αντιμετώπισε την Ελλάδα ως κράτος Β’ κατηγορίας και έστειλε τελεσίγραφο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μνημονιακά μέτρα εντός 48 ωρών.  Ταυτόχρονα εκδικείται τον Ελληνικό λαό γιατί τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και παρά τους εκβιασμούς να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ένα βροντερό ΟΧΙ  σε κάθε είδους μνημόνιο. Ψήφισε λοιπόν ΟΧΙ στη νεοαποικιακή πολιτική της τρόικας.

Ψήφισε ΟΧΙ  στο μνημόνιο Γιούνκερ, ψήφισε ΟΧΙ και στο μνημόνιο Τσίπρα.

Επιχειρούν έτσι οι ηγέτες της ευρωζώνης να στείλουν μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης να μην τολμήσουν να αντισταθούν στην πολιτική της λιτότητας και να μην τολμήσουν να διεκδικήσουν τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους.

Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα από 127% του ΑΕΠ που ήταν πριν το μνημόνιο έφτασε ήδη στο 180% του ΑΕΠ και θα εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ σε δυο χρόνια σύμφωνα με το ΔΝΤ. Άρα είναι πλέον μη διαχειρίσιμο.

Για άλλη μια φορά λοιπόν  μέσα από την υπερχρέωση της Ελλάδας, η τρόικα πέτυχε τα εξής:

Πρώτον διασώζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Από τα 53,5 δις ευρώ που ζητά η Ελλάδα ως δάνεια από τον ESM,  27 δισεκατομμύρια θα πάνε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.  Ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI το 2012. Ομόλογα που η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση 40% αλλά τώρα απαιτεί να τα πληρωθεί στην ονομαστική τους αξία. Στο 100%.

Τα υπόλοιπα δάνεια θα πάνε για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ, παλιές και νέες καθώς και για να επιστραφούν στους διάφορους φορείς του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τα διαθέσιμα που  μεταφέρθηκαν με τη γνωστή ΠΝΠ προσωρινά στο κράτος προκειμένου να αντλήσει  σχετική ρευστότητα.

Δεύτερον η τρόικα βάζει  χέρι στη δημόσια περιουσία της Ελλάδος ύψους 50 δις ευρώ. Έτσι 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Επίσης 12,5 δις ευρώ θα πάνε για την εξόφληση δημοσίου χρέους.

Με το νέο μνημόνιο προχωρά η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία θα αγοράσει η κρατική γερμανική εταιρεία Fraport, αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης του Ελληνικού, της Εγνατίας και του ΑΔΜΗΕ.

Η τρόικα τρίτον πετυχαίνει τη διαιώνιση της πολιτικής κηδεμονίας στην Ελλάδα και τη  μετατρέπει σε προτεκτοράτο της νέας ιεράς συμμαχίας των δανειστών.

Η επιχείρηση του GREXIT αλά Σόιμπλε δεν ήταν μόνο χτύπημα κατά της Ελλάδας αλλά δυναμίτισε και τα θεμέλια της ίδιας της ευρωζώνης. Απέδειξε ότι είναι πλέον μια σκληρή Ένωση δανειστών. Μια Ένωση που τα κράτη μέλη  χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες. Μια Ένωση που στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρού και όχι στην ισχύ του δικαίου. Με βάση τα παραπάνω θεωρεί άραγε κανείς ότι μπορεί να επιβιώσει τελικά μια τέτοια Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορεί πλέον η γερμανική Ευρώπη να συνεχίσει να λειτουργεί και να επιβάλλει τη θέλησή της στους ευρωπαϊκούς λαούς χωρίς αντιστάσεις;

Ως αντιστάθμισμα των σκληρών μνημονιακών μέτρων ο κ. Τσίπρας  διαφημίζει το   πακέτο Γιούνκερ των 35 δις ευρώ.

Όμως αυτά είναι κονδύλια τα οποία η Ελλάδα δικαιούται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για τα 20 δις ευρώ του ΕΣΠΑ και τα 15 δις ευρώ από τα γεωργικά ταμεία από τα οποία καταβάλλονται οι επιδοτήσεις των αγροτών.

Η υπερψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής της Απόφασης της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου 2015 αποτελεί αποδοχή και επικύρωση του καθεστώτος της αποικίας χρέους που επιθυμούν να διατηρήσουν οι δανειστές για την πατρίδα μας. Αποτελεί αποδοχή του νέου μνημονίου το οποίο φέρει πλέον τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το βέβαιο είναι ότι Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί το μνημόνο Τσίπρα και θα δώσει σύντομα την απάντηση στην τρόικα και στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας μας, παλιές και νέες»