ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ό,τι να’ ναι τα στοιχεία του Τ.Α.Π.Α.* στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα εισιτήρια

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία δε δίνουν ακριβή στατιστικά στοιχεία στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. επί σειρά ετών για τον αριθμό των μηνιαίων εισιτηρίων τους. Στους σχετικούς πίνακες που δίνει στη δημοσιότητα το Τ.Α.Π.Α. κάθε εξάμηνο (www.statistics.gr, σύνδεσμοι «Πληθυσμός-Κοινωνικές Συνθήκες», «Πολιτισμός», «Αρχαιολογικοί Χώροι»), παρατηρούμε πως σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τα κομμένα εισιτήρια δίνονται στρογγυλευμένα σε πενηντάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες, την ίδια στιγμή που σε άλλους διατηρούνται ακριβέστατα στοιχεία για τις επισκεψιμότητες.

Της Ηλέκτρας-Αθηνάς Αντωνιάδου

Για παράδειγμα, το μακρινό 1999, 18 αρχαιολογικοί χώροι σε σύνολο 81 που περιέχει η λίστα εμφανίζονται με στρογγυλούς αριθμούς επισκεψιμότητας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πιν.1 Απόσπασμα από τον πίνακα με τους αριθμούς εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους το 1999, πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Η Αρχαία Αγορά (νομός Αττικής, σειρά 19) έχει, επί παραδείγματι, καταγεγραμμένο αριθμό εισιτηρίων Ιαν: 2.100, Φεβρ: 3.100, Μαρτ: 3.900, Απριλ: 8.100, Μαϊ: 9.500, Ιουν:  6.600, Ιουλ: 6.500, Αυγ: 11.100, Σεπτ: 12.800, Οκτ: 9.600, Νοεμ: 3.400, Δεκ: 3.000, ενώ σε αντίθεση η Ακρόπολη (σειρά 17), με πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, εμφανίζει ακριβείς καταγεγραμμένους αριθμούς εισιτηρίων για το ίδιο διάστημα.

Μερικά χρόνια αργότερα, για παράδειγμα το 2006, οι κατά προσέγγιση καταγραφές εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους μειώνονται: 13 αρχαιολογικοί χώροι από τους 78 συνολικά εμφανίζουν στρογγυλούς αριθμούς εισιτηρίων, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. (Πρόκειται για τους Επίδαυρο, Τίρυνθα, Φρούριο Παλαμιδίου στο Ν. Αργολίδος, Ρωμαϊκή Αγορά στο Ν. Αττικής, Ακρόπολη Ιαλυσού στο Ν. Δωδεκανήσου, Τύλισο το Φρούριο Κούλε στο Ν. Ηρακλείου, Φιλίππους στο Ν. Καβάλας, Μυστρά στο Ν. Λακωνίας, Πέλλα στο Ν. Πέλλης, Κασσώπη και Νεκρομαντείο του Αχέροντα στο Ν. Πρεβέζης και Δελφούς στο Ν. Φωκίδος, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ).

Πιν.2 Απόσπασμα από τον πίνακα με τους αριθμούς εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους το 2006, πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Όσο για το 2015, τελευταίο καταγεγραμμένο 12μηνο στη σελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόνον 3 από τους 121 αρχαιολογικούς χώρους και 1 από τα 153 μουσεία εμφανίζουν αριθμούς εισιτηρίων στρογγυλευμένα σε δεκάδες, πενηντάδες ή εκατοντάδες επισκέψεις.

 Πιν.3 Απόσπασμα από τον πίνακα με τους αριθμούς εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους το 2015, πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Σε αρκετούς από τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, η ανακρίβεια στην καταγραφή μηνιαίων επισκέψεων λαμβάνει χώρα επί σειρά ετών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο και αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, για τα οποία δίνονται στη στατιστική υπηρεσία «στρογγυλοί» αριθμοί κομμένων εισιτηρίων από το 1998 μέχρι σήμερα:

Πιν.4 Οι αριθμοί εισιτηρίων που κατέγραψε το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας από το 1998 έως το 2016 (Ιούλ.), πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Επιπλέον, απορία προκαλούν οι ελάχιστες περιπτώσεις όπου εμφανίζονται μη στρογγυλευμένοι αριθμοί στον ανωτέρω πίνακα. Θαύμα των πιθανοτήτων αποτελεί για παράδειγμα το γεγονός πως το 2009, το μουσείο της Πέλλας επισκέφτηκαν το μήνα Φεβρουάριο ακριβώς 71 άτομα και το μήνα Νοέμβριο ακριβώς 279, ενώ το 2014 και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αντί 3.600 και 3.100 άτομα όπως θα περίμενε κανείς με βάση τη γενική εικόνα του πίνακα, 3.601 και 3.099 άτομα αντίστοιχα.

Γιατί κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρατούν ακριβή στοιχεία για τον μηνιαίο αριθμό των επισκεπτών τους και άλλοι όχι; Και πώς εξηγούνται κάποια στατιστικά «θαύματα» όπως στο μουσείο της Πέλλας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις;

Από την υπηρεσία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν εκφράσει τις ίδιες απορίες στο Τ.Α.Π.Α., χωρίς να λάβουν κάποια εξήγηση. Από την επικοινωνία μας με το μουσείο Πέλλας, η προϊσταμένη κα Τσιγαρίδα μάς έδωσε την απάντηση ότι οι αριθμοί εισιτηρίων δίνονται πράγματι κατά προσέγγιση κι αυτό οφείλεται στον τρόπο καταμέτρησης που εφαρμόζουν οι αρχιφύλακες, οι οποίοι προωθούν τα στοιχεία στο Τ.Α.Π.Α. Από τη μεριά του, ο κος Κωτσάκης εκ μέρους του Τ.Α.Π.Α. δήλωσε ότι την ευθύνη για τους δοθέντες αριθμούς εισιτηρίων έχει ο κάθε αρχαιολογικός χώρος ξεχωριστά, και ότι το θέμα με τα στρογγυλευμένα στοιχεία εντοπίζεται μόνο στο μουσείο Πέλλας. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (www.statistics.gr, σύνδεσμοι «Πληθυσμός-Κοινωνικές Συνθήκες», «Πολιτισμός», «Αρχαιολογικοί Χώροι»), παρατηρείται για το τελευταίο έτος 2016 σε άλλους δύο αρχαιολογικούς χώρους, της Τίρυνθας και των Φιλίππων, για το 2014 επιπλέον στο ακρωτήρι της Θήρας και στην Ιαλυσό, για το 2012 επιπλέον σε Επίδαυρο, Φρούριο Παλαμηδίου, Νεκρομαντείο Αχέροντα, και ούτω καθεξής.

(*Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων)