xrimatistirio

Χρηματιστήριο υπό κατάρρευση: Γιατί χάθηκαν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης, τι φταίει για την κάθετη πτώση

Με τη χρηματιστηριακή αγορά να επιστρέφει σε επίπεδα Δεκεμβρίου του 1989, εν μέσω αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και των κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και φορολογικό, το ελληνικό Χρηματιστήριο απέχει έτη φωτός από τα σενάρια «ανάπτυξης» και ισορροπίας.

AdTech Ad
Παράλληλα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνουν το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών.Ο οικονομικός αναλυτής Τάκης Ζαμάνης εξηγεί στο NEWS 247 τους λόγους, για τους οποίους σημειώνεται η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές. Πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα που μπήκαν στις Τράπεζες με την (σε εξέλιξη) ανακεφαλαιοποίηση, γιατί ξεπεράστηκαν ακόμα και οι χειρότερες προβλέψεις των stress tests.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η πτωτική τάση διεθνώς. Τριβές πέραν πάσης προσδοκίας
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η «κατάρρευση» του ελληνικού Χρηματιστηρίου; Ειδικά όσον αφορά στην εικόνα των Τραπεζών, λίγο μετά μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ζαμάνης εξηγεί, ότι ναι μεν αναμένονταν τριβές, αλλά σε πολύ μικρότερο επίπεδο.»Οι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται η πτώση, δεν είναι κάτι που μπορούμε να εντοπίσουμε με απόλυτη σαφήνεια. Αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι μία παγκόσμια ανησυχία, βλέπουμε τα χρηματιστήρια γενικώς να κινούνται πτωτικά και από την άλλη μεριά, για τη χώρα μας ειδικά, υπάρχει μία μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, για το ποια θα είναι η συνέχεια στην Ελλάδα. Οπότε, είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο, που δημιουργούν αυτό το αρνητικό κλίμα και μάλιστα, σε σημείο που βλέπουμε, ενώ ενάμιση μήνα πριν έγινε αύξηση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες, βλέπουμε να έχουν μπει μέσα 15,5 δισ. και τώρα όλες οι Τράπεζες να είναι κάτω από 5 δισ. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα έπρεπε να έχουμε τριβές, αλλά πολύ πιο ήπιες, της τάξεως του 10% ή 20% αλλά αυτό που συμβαίνει είναι περισσότερο από 65% κάτω. Έχουν δηλαδή χαθεί τα δύο τρίτα. Εδώ φαίνεται, ότι αυτοί που βγαίνουν και πουλάνε, φεύγουν γιατί δεν θέλουν το ρίσκο της χώρας και προτιμούν, ό,τι μαζέψουν, γιατί είναι μεγάλη η αμφιβολία», εξηγεί ο κ. Ζαμάνης.
Τι προβλέπεται για το μέλλον; Μετά την πτωτική πορεία τι;
Εξηγώντας το γιατί χάθηκαν τα χρήματα που μπήκαν στις Τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ζαμάνης αναφέρει, ότι η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι κακή και ο κόσμος προσπαθεί, να προστατεύσει τα κεφάλαιά του.»Σίγουρα θα βγουν κάποιες αντιδράσεις. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη χώρα μας κι αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις ή αν θα λυθούν τα πράγματα ενδιάμεσα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα συμβούν, για να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή πάντως, δεν έχουμε καμία τέτοια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Εθνική Τράπεζα έχει μία ανακεφαλαιοποίηση 1,3 τρισ. ευρώ και τα χρήματα τα οποία έχει να πάρει από τη Finansbank αρκετά σύντομα, δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, είναι 2,7. Καταλαβαίνετε, ότι κάτι δεν πάει καλά, έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρήματα που μπήκαν και με τα χειρότερα σενάρια των stress tests. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, εξανεμίζονται κι άλλα κεφάλαια και σε όλο αυτό, δεν υπολογίζουμε καν τα χρήματα που έρχονται μέσα από τη Finansbank. Κάτι είναι υπερβολικό και έχω την αίσθηση, ότι έχει να κάνει με το ρίσκο της χώρας, παρά με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Η εικόνα είναι κακή αυτή τη στιγμή και ο κόσμος προσπαθεί, να προστατεύσει τα κεφάλαιά του».
Πόσο κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε μία γενικευμένη διεθνή κρίση; Το θηρίο της Deutsche Bank σε πορεία κατιούσα
Για ανάγκη αποσυμπίεσης στο σύστημα και διορθώσεων, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία κάνει λόγο ο οικονομικός αναλυτής, σημειώνοντας πως τα χρήματα που «παίζονται» είναι πολύ περισσότερα της φυσικής αξίας των χρημάτων.»Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Σε αυτή τη φάση που είμαστε τώρα, δείχνει ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανησυχία. Η Deutsche Bank που είναι ένα θηρίο στη διεθνή αγορά, έχει χάσει το 38,5% από την αρχή της χρονιάς. Είναι 14 ευρώ αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνετε, ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα μόνο σε μας, υπάρχει παντού ανησυχία. Τα επιτόκια είναι χαμηλά, δεν υπάρχουν τα χρήματα που έβγαιναν πριν. Η ανάπτυξη δεν υπάρχει όπως την είχαμε συνηθίσει πριν. Στην Ελλάδα έχουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι μία πολύ μεγάλη τρύπα, εκεί έχουμε άλλα πράγματα όπως είναι οι συναλλαγές, στις οποίες συμμετέχουν και υποστηρίζουν οι τράπεζες», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης και προσθέτει:»Όλο αυτό δείχνει πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές σε τέτοιου είδους καταστάσεις κι έχω την εντύπωση, ότι για άλλους λόγους, οι αγορές κατά τακτά διαστήματα κάνουν διορθώσεις, για να μπορούν να ισορροπούν. Έχω την αίσθηση, ότι πρόκειται για αποσυμπίεση στο σύστημα, στην κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή. Μόνο που επειδή τα χρήματα που παίζονται είναι πάρα πολλά και μερικές φορές και πάνω από τα φυσικά χρήματα, δηλαδή κάποιος παίζει για πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που διαθέτει, εκεί οι διορθώσεις είναι πάρα πολύ απότομες και αυτό ίσως δημιουργεί και το πρόβλημα που έχουμε τώρα. Τα χρήματα που διαπραγματεύονται σε όλες τις αγορές του κόσμου είναι πολύ περισσότερα από τη φυσική αξία του χρήματος. Αυτό που είναι σημαντικό σε μας είναι ότι έχουμε έναν δείκτη, το λεγόμενο 10ετές, το ελληνικό, που αποτυπώνει το ρίσκο της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή το 10ετές της Γερμανίας είναι στο 2,32, της Γαλλίας στο 6,10, της Ιταλίας στο 1,70, της Ισπανίας στο 1,76, η Πορτογαλία εχθές πέρασε πάνω από το 3 και η Ελλάδα είναι στο 10,28 αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνετε τη διαφορά στο ρίσκο από χώρα σε χώρα. Τα μάτια μας θα είναι στραμμένα σε όλους τους δείκτες αυτούς, για να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς γίνεται και πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Και την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο χρυσός είναι στο 1,185 έχοντας κάνει άνοδο 12,5% περίπου από την αρχή του χρόνου. Στην ουσία είναι ένα καταφύγιο. Όπου υπάρχει ανασφάλεια, ο κόσμος θέλει να πάρει τα χρήματά του και να τα βάλει σε ένα «καταφύγιο». Η άνοδος του χρυσού είναι δυσανάλογη από την πτώση που υπάρχει παγκοσμίως, γι’ αυτό εκτιμώ ότι είναι ίσως μία τεχνική αποσυμπίεση αυτό που συμβαίνει και οι αγορές θα βρουν την ισορροπία τους σιγά σιγά».
* Ο κ. Τάκης Ζαμάνης είναι οικονομικός αναλυτής στη BETA Χρηματιστηριακή.
Πηγή: news247.gr