troxaia-ethiniki-odos-alatiera-xioni

Χιόνια και «πολικές» θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Με ολικό παγετό υποδέχτηκε τη νέα χρονιά η βόρεια Ελλάδα. Θερμοκρασία-ρεκόρ στη Βωβούσα Ιωαννίνων, όπου ο υδράργυρος έδειξε -14 βαθμούς Κελσίου, -9 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Στο ένα μέτρο έφτασε το χιόνι στα Χάνια του Πηλίου, ενώ χιόνια κάλυψαν και τα παράλια της Λάρισας.

 

«Ήλιος με δόντια» σε όλη τη Μακεδονία, όπου ο παγετός μετέτρεψε σε παγίδες πολλούς δρόμους και με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση όλων των οχημάτων στο ορεινό, επαρχιακό δίκτυο. ¨

Στην Ήπειρο πάγωσαν τα πάντα και στο Μέτσοβο ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -9,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Ζαγοροχώρια έφτασε στους -8 και οι χιλιάδες εκδρομείς που έχουν γεμίσει τα καταλύματα ξύπνησαν χθες σε ένα κατάλευκο τοπίο.

Με δυσκολία ακόμη και για όσα οχήματα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση προς τη Σπηλιά Λάρισας, όπου το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο και εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν συνεχώς να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Στο Πήλιο, από την Πορταριά μέχρι τη Ζαγορά τα πάντα έχουν καλυφθεί από χιόνι και ο παγετός καθιστά το οδόστρωμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

Με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα προς το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια, ωστόσο κλειστός είναι από προχθές ο δρόμος από τα Χάνια προς τον Κισσό, καθώς το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα και στα ορεινά των Τρικάλων, ιδιαίτερα στην Ελάτη και στο Πετρούλι όπου το χιόνι πάγωσε και κίνηση διεξαγώταν με μεγάλη δυσκολία.

Ανοιχτά είναι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και οι λάτρεις του σκι έχουν χαρεί το αγαπημένο τους χόμπι, η πρόσβαση ωστόσο σε αυτά γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην κεντρική Μακεδονία ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι στα ορεινά όμως χρειάζονται αλυσίδες. Η τροχαία συνιστά προσοχή σε όσους θέλουν να κινηθούν στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, μέσω της Καστανιάς και να το αποφύγουν αν δεν είναι απαραίτητο. Στο Κιλκίς με δυσχέρεια κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Καστανερής-Λειβαδίων μετά το 5ο χιλιόμετρο, ενώ στην Πιερία, όπου έκλεισε η εθνική οδός την παραμονή, όταν δίπλωσε μία νταλίκα στο τμήμα Σκοτίνας-Νέων Πόρων και διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές  και στα λευκά έχουν ντυθεί μεγάλες περιοχές στα ορεινά και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Δυνατός βοριάς «πάγωσε» τη Θράκη και έριξε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι δρόμοι όμως είναι καθαροί και η κίνηση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο γίνεται χωρίς αλυσίδες και χωρίς προβλήματα, εκτός από τα ορεινά της Ξάνθης, λόγω παγετού.

 

Πηγή: ethnos.gr (της Μαρίας Ριτζαλέου)