ΕΙΔΗΣΕΙΣ
voinits

Χειρόγραφο Βόινιτς/ Το βιβλίο που δεν μπορεί να διαβάσει κανένας

Ένας μικρός εκδοτικός οίκος από την Ισπανία κατάφερε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να πάρει τα δικαιώματα για την ακριβή ανατύπωση του χειρόγραφου Βόινιτς, ενός από τα μεγάλα -και ως σήμερα άλυτα- μυστήρια του ύστερου Μεσαίωνα.

Σχεδόν τίποτα δεν ξέρουμε για το περιεχόμενο του έργου που είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου σε άγνωστη από αλλού γραφή είτε σε μια άγνωστη γλώσσα είτε σε μια κωδικοποιημένη μορφή κάποιας υπαρκτής γλώσσας. Εχει εξίσου μυστηριώδη εικονογράφηση με περίεργα, άγνωστα φυτά και ζώα, αστρονομικούς πίνακες και γυμνές γυναίκες.

Τίποτα από όλα αυτά δεν δίνει πολλές πληροφορίες για το σκοπό συγγραφής του χειρογράφου και δεν υπάρχει καμία εξήγηση ούτε για το περιεχόμενο ούτε για την εικονογράφηση ούτε για τον συντάκτη του ή τι ήθελε να πετύχει.

Αν κρίνουμε από την ηλικία του υλικού στο οποίο γράφτηκε, φαίνεται να χρονολογείται μεταξύ του  1404 και του 1438, γράφει το AFP.

Μεταξύ άλλων, είχε θεωρηθεί έργο του Ρογήρου Βάκωνα, ο οποίος ενδιαφερόταν για τη μαγεία και τον αποκρυφισμό, αλλά η χρονολόγηση του χειρόγραφου απέρριψε το ενδεχόμενο (ο Βάκων έζησε αρκετές δεκαετίες νωρίτερα). Αλλες θεωρίες μιλούσαν για κωδικοποιημένο έργο του Ντα Βίντσι (και αυτός έζησε σε διαφορετική εποχή) ή ακόμα, εντελώς ευφάνταστες, ότι επρόκειτο για έργο εξωγήινων. Δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανένας να πρόκειται για μια εξαιρετικά καλοστημένη φάρσα.

Τώρα, μετά από προσπάθεια 10 ετών ο εκδοτικός οίκος Siloe από την Ισπανία πήρε την άδεια να διαθέσει στο εμπόριο, αλλά σε λίγα αντίτυπα (για την ακρίβεια 898), μια πιστή ανατύπωση του χειρόγραφου που φυλάσσεται σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ.

Πηγή: protagon