ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Χαράτσι» στο πολυτεκνικό επίδομα λόγω χαρτοσήμου

Με χαρτόσημο επιβαρύνεται όπως και πέρσι το πολυτεκνικό οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ όπως προκύπτει από την πίστωση της προκαταβολής του 50% της πρώτης δόσης των επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2017 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) που χορηγήθηκε με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2016.

Το χαράτσι επιβλήθηκε σε χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους που λαμβάνουν τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα απο τον ΟΓΑ και ανέρχονται σε 500 ευρω για κάθε παιδί. Ετσι σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες επιβλήθηκε χαράτσι ύψους 3,6% στα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα και όχι στο επίδομα τέκνων.

Έως και το επίδομα του 2015, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων δεν προσμετρούταν στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονταν από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Αυτό όμως με μια διάταξη που ψηφίστηκε πέρσι στο πολυτεκνικό επίδομα επιβάλλεται χαρτόσημο περικόπτοντας το ποσό κατά 3,6%.

Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα αφορά πάνω από 725.000 οικογένειες δικαιούχων. Επιπροσθέτως, πλέον των 45.000 οικογενειών δικαιούχων θα λάβουν και αναδρομικά προηγουμένων ετών. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε πάνω από 101.000.000 ευρώ.