ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμός με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα – Οι αντιδράσεις

Σαν βόμβα έσκασε η ανακοίνωση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα (δείτε ΕΔΩ). Η εταιρεία, μέσω της Ελληνικός Χρυσός, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στις Σκουριές Χαλκιδικής, λειτουργώντας μεταλλεία χρυσού, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ανακοίνωση αναστολής εργασιών προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σήκωσε πολιτική θύελλα. Δείτε τι δήλωσαν νωρίτερα στελέχη πολιτικών κομμάτων:

Κουμουτσάκος: Οι επενδύσεις φεύγουν, η ανεργία έρχεται

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας και την απόφαση της αναστολής επενδύσεων της Eldorado Gold στην Ελλάδα, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:  «Eldorado Gold. Οι επενδύσεις φεύγουν. Η ανεργία έρχεται».

Κικίλιας: Ο Τσίπρας είναι σαν τον τυφώνα «Ίρμα»

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μετά την εξέλιξη με την απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «από το στόμα του κυρίου Τσίπρα το Σαββατοκύριακα ειπώθηκαν τόσα ψέμματα που ντράπηκαν οι λέξεις.Το επενδυτικό κρεσέντο που έλεγε ο κ.Τσίπρας έρχεται με την Eldorado να αποχωρεί και την Ελληνικό ΑΕ που θα έφερνε τόσες θέσεις εργασίες να μην προχωράει την επένδυση. Ο κ.Τσιπρας για την Ελλάδα είναι ότι ο τυφώνας Ιρμα για την Αμερική -Καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του».

Καμμένος: Να καθίσουν στο τραπέζι για να βρούμε λύση

«Κάναμε ότι έπρεπε ώστε να μην γίνει η Ελλάδα μία χώρα τράνζιτ τρομοκρατών. Κάναμε ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που οφείλαμε να στηρίξουμε» σημείωσε αρχικά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αναφορικά με την επένδυση στις Σκουριές ο κ. Καμμένος τόνισε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει ένα τηρείται η νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος σημείωσε: «οι ΑΝΕΛ στις εκλογές είχαμε ως σύνθημα το «αναγκαίο καλό». Αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας είναι πολύ έντιμη και οι απόψεις μας έχουν γίνει απόλυτα σεβαστές. Αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε μαζί με τον κ. Τσίπρα δεν έχουμε φτάσει ούτε μία φορά σε ένταση. Φυσικά και έχουμε διαφωνίες με υπουργούς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου».

Μαντάς: «Σκακιστική» η κίνηση της Eldorado Gold

Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της ELDORADO για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

Π. Σκουρλέτης: Αλλεργία της Eldorado Gold στα συμπεφωνημένα

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης εν όψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την απόφαση τη Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα.

Ακόμη, παρατήρησε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.